Zakon predvideva, da bo banka prenehala obstajati, njeno premoženje bodo prenesli na slabo banko NAMA, njen dolg pa naj bi bil prestrukturiran in spremenjen v dolgoročne obveznice, vendar pa mora načrt potrditi še Evropska centralna banka (ECB).

Anglo Irish Bank je bila tretja največja irska banka, ki pa je ob poku nepremičninskega balona in izbruhu svetovne finančne krize padla v globoko brezno, država pa jo je morala rešiti z več 10 milijardami evrov garancij in pomoči. Leta 2010 je ustvarila kar 17,7 milijarde evrov izgube, potem ko je banka že leto 2009 končala z izgubo v višini 12,7 milijarde evrov.

Leta 2010 so nato banko nacionalizirali in jo z Irish Nationwide Building Society združili v Irish Bank Resolution Corporation, nato pa naj bi jo v roku 10 let umaknili s trga.

V sredo so v javnost pricurljali podatki, da se irska vlada z ECB pogovarja o prestrukturiranju dolga in posledični likvidaciji banke. Ker je po oceni finančnega ministra Michaela Noonana zaradi razkritja tega načrta obstajala neposredna nevarnost za stabilnost banke in za njeno premoženje, so irski poslanci sprejeli zakon o likvidaciji.

Največji problem so zadolžnice

Največji problem predstavlja okoli 31,1 milijarde evrov zadolžnic, ki jih je banka izdala leta 2008, večino pa jih je na koncu odkupila ECB. Irska zdaj ECB odplačuje te zadolžnice, to pa naj bi v letnih obrokih po 3,1 milijarde evrov počela 14 let.

V Dublinu so že pred časom rekli, da je treba ta dolg prestrukturirati, saj Irska tega ne namerava plačati v trenutnem obsegu in pod trenutnimi pogoji.

Irski premier Enda Kenny je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal, da se z likvidacijo banke zaključuje tragično poglavje v zgodovini irskega gospodarstva, a da bodo za sanacijo vseh napak finančnih ustanov potrebna leta.

Irska je morala zaradi enormnih stroškov reševanja bank zaprositi za finančno pomoč evropskih partneric in Mednarodnega denarnega sklada v višini 85 milijard evrov. Država se želi na lastne noge postaviti spet s koncem leta, a jo še naprej ovira težko breme reševanja bančnega sektorja.