Povpraševanje po irskih obveznicah je bilo izjemno in je doseglo kar 13 milijard evrov. Ob tem je morala otoška članica EU pristati na povprečno obrestno mero v višini 4,15 odstotka, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz irske agencije za upravljanje z zakladnico.

Po besedah direktorja agencije Johna Corrigana predstavlja uspešna dražba »jasno zaupnico trga državnega dolga Irski«. Irski dolg so v veliki večini (82 odstotkov) pokupili tuji vlagatelji.

Po oceni analitikov predstavlja sredina uspešna avkcija ključen korak države v smeri izhoda iz programa finančne pomoči, za katero je bila Irska leta prisiljena zaprositi. Zaradi reševanja bank pred propadom sta namreč javnofinančni primanjkljaj in posledično dolg močno poskočila in trgi so izgubili zaupanje v finančno vzdržnost države.

Irska veljala za svetel zgled prevladujočega modela reševanja krize v ranljivih članicah območja evra

V okviru programa pomoči so ji evropske partnerice in IMF v zameno za izvajanje strogih varčevalnih ukrepov, nekaterih reform in sanacije bančnega sistema odobrile 67,5 milijarde evrov pomoči, medtem ko je celoten program težak 85 milijard evrov. Irska namreč vanj sama prispeva 17,5 milijarde evrov.

Za razliko od Grčije in Portugalske, ki sta prav tako morali zaprositi za finančno pomoč, je Irska ves čas veljala za pridno učenko, izpostavlja pa se kot svetel zgled prevladujočega modela reševanja krize v ranljivih članicah območja evra.

Država se je namreč ob močnem izvoznem sektorju, ki ga obvladujejo predvsem tuje multinacionalke, vrnila k rasti, a brezposelnost ostaja velika, pred krizo zelo visok življenjski standard je strmoglavil, razmere v bančnem sektorju pa še zdaleč niso obvladane.