Le še vprašanje časa je bilo, kdaj bo celjska gradbena družba Nivo postala insolventna. Računi družbe so namreč blokirani že eno leto, posli in zaposleni pa so se prenesli na druga podjetja, ki jih obvladujejo člani družine predsednika uprave Nivoja Danila Seniča.

Podjetje insolventnosti uradno še ni razglasilo, je pa takšen položaj razviden iz javnega naročila republiškega stanovanjskega sklada. To se nanaša na dodatna dela v stanovanjski soseski Brdo. Dodatna dela bi moral izvesti Nivo, vendar je zaradi njegove insolventnosti stanovanjski sklad z družbo prekinil pogodbo.

Na vprašanje, kakšne ukrepe nameravajo izvesti za odpravo insolventnosti, v Nivoju niso odgovorili. Upoštevajoč, da je Senič pred nekaj meseci prezaposlil okoli 300 delavcev na Nivojevo odvisno podjetje Vrana (pozneje je to podjetje prodal) in da se posli že dalj časa prenašajo na druga podjetja, ki jih obvladujejo njegovi družinski člani, bo družba verjetno končala v stečaju. Koliko znašajo vse obveznosti družbe, ni znano, saj družba še ni objavila bilanc za lansko leto. Konec leta 2011 so konsolidirane finančne obveznosti do bank znašale skoraj 50 milijonov evrov, obveznosti do dobaviteljev pa 17,7 milijona evrov. Poleg tega je imela Skupina Nivo konec leta 2011 za skoraj 68 milijonov evrov zunajbilančnih obveznosti.

Čeprav ima Nivo že eno leto blokirane transakcijske račune, državi pa ne plačuje davkov, to ministrstva za kmetijstvo in okolje ni zmotilo, da ne bi družbi z aneksom podaljšalo koncesije za izvajanje obveznih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda v letošnjem letu. Toda nosilec koncesije bi moral državi med drugim redno plačevati davke in prispevke iz naslova plač. Takšno določilo ne velja le za čas podelitve koncesije, temveč za čas obstoja koncesije. Ko smo pred časom kmetijsko ministrstvo povprašali o tej anomaliji, so nam pojasnili, da ne preverjajo plačevanja davkov družb, s katerimi imajo sklenjene pogodbe, in da je za takšno preverjanje pristojna Davčna uprava (Durs). Kmetijsko ministrstvo smo že novembra lani spraševali, kako komentirajo finančne težave Nivoja, a ostali brez odgovora, ker da so s težavami družbe seznanjeni le iz medijev.

Kmetijsko ministrstvo je konzorciju, v katerem je bil Nivo eko, lani zaupalo 43 milijonov evrov vreden posel zagotavljanja poplavne varnosti v porečju Savinje. Nivo eko je bil do leta 2011 v lasti Nivoja, nato je prešel v last Nivoja investicij (lastništvo tega podjetja je Senič prenesel na svojo soprogo), kasneje pa je prešel v lastništvo Seničevega sina Klemna Seniča. Spomnimo, da je bil pogoj za sodelovanje na razpisu, da konzorcij doseže najmanj 60 milijonov evrov prihodkov od prodaje na leto. Temu pogoju je Nivo eko lahko zadostil le tako, da je vanj povabil CM Celje, ki pa je po pridobljenem razpisu končal v stečaju.

Po podatkih Supervizorja je v zadnjih desetih letih pri državi in občinah samo Nivo prejel za 137,5 milijona evrov poslov.