IMF priznava, da so bile pri prvem reševalnem paketu za Grčijo leta 2010, ki je bil vreden 110 milijard evrov, storjene bistvene napake. IMF je pri tem prekršil tri od svojih lastnih štirih pravil ter prispeval k poglabljanju nazadovanja gospodarske rasti in k rasti stopnje brezposelnosti, ki je trenutno na 27 odstotkih.

Podcenili negativni vpliv ukrepov na gospodarstvo

Prvi reševalni paket trojke je bil, ker je podcenila negativni vpliv ukrepov na gospodarstvo, neuspešen, zato je bilo lani treba uvesti novega v višini 130 milijard evrov, zasebni vlagatelji pa so pristali tudi na delni odpis dolga državi, vreden več kot 100 milijard evrov.

Uvodni ukrepi zategovanja pasu niso povrnili zaupanja finančnih trgov, bančni sistem je izgubil 30 odstotkov depozitov, gospodarstvo pa je padlo v večjo recesijo od pričakovane. Tudi zniževanje plač in višanje davkov ni pomagalo.

Nenavadno priznanje napak

Napoved grške centralne banke je, da se bo letos gospodarska rast skrčila za 4,6 odstotka, stopnja brezposelnosti pa se bo povzpela na 28 odstotkov. Nacionalni dolg bo letos porasel na 175 odstotkov bruto domačega proizvoda.

IMF sicer dodaja, da je bilo nekaj uspehov, kot je dejstvo, da je Grčija ostala v območju evra, posledice njene krize za svetovno gospodarstvo pa so bile večinoma omejene. Gre za precej nenavadno priznanje napak s strani sklada.

Grki priznanje pozdravili

Levičarska opozicijska stranka Siriza je sporočila, da priznanje napak s strani IMF pomeni, da se je treba nemudoma znebiti varčevalnih ukrepov, ki so državo pripeljali do roba humanitarne krize. V stranki menijo, da te politike ne prinašajo rezultatov.

Odzvali so se že tudi v Atenah. Grški finančni minister Janis Sturnaras je poročilo označil kot objektivno in ga je pozdravil. Kot je povedal za grški časnik Katimerini, bo dokument omogočil priložnost prepoznati napake, tako da se jih v prihodnje ne bo več ponavljalo.