Problem je napoved ameriške centralne banke Federal Reserve, da bo kmalu začela zmanjševati obseg stimulacijskega programa, ki zajema odkup državnih obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek. Ta politika je bila namenjena nižanju obrestnih mer in stimulaciji rasti.

Sproščeni kapital se je zato selil v države v razvoju, kjer so bile obresti višje, sedaj pa se že pomika nazaj, kar pri državah v razvoju obeta hude težave. IMF je pred meseci napovedoval, da bodo motor svetovne rasti države Brics (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska, Južna Afrika).

Sedaj pa to vlogo pripisuje spet ZDA, pri čemer naj bi malce pomagala tudi Evropa, ki se prihaja iz krize oziroma negativne gospodarske rasti. Podobno velja tudi za Japonsko. V ZDA se utrjuje potrošniška poraba, povečuje se povpraševanje po stanovanjih, krepi pa se tudi trg delovne sile.

Ukinjanje stimulacijskega programa Federal Reserve lahko upočasni rast v hitro se razvijajočih državah in državah v razvoju. Posebej nevarna za celotno svetovno rast bi bila upočasnitev v Braziliji, Indiji in Kitajski. Svetovni voditelji najverjetneje ne bodo dopustili, da se ponovi kriza iz leta 2008, vendar pa IMF opozarja, da je morda večja nevarnost mlahava rast.