V območju evra naj bi se recesija nadaljevala tudi letos. Bruto domači proizvod (BDP) v območju skupne evropske valute naj bi se letos skrčil za 0,6 odstotka, leta 2014 pa naj bi že sledila 0,9-odstotna rast. Evropska centralna banka je evrskemu območju za prihodnje leto prejšnji teden denimo napovedala 1,1-odstotno rast.

Leta 2014 naj bi se rast svetovnega BDP pospešila na 3,8 odstotka. Med večjimi državami naj bi le Japonska, Velika Britanija in Kanada beležile višjo rast od napovedane v aprilu. ZDA naj bi letos beležile 1,7-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 2,7-odstotno.

IMF je opozoril, da Kitajsko in druge hitro rastoče države zdaj ogrožajo nova tveganja, vključno z možnostjo daljše upočasnitve gospodarske rasti. Od aprila se je povečala tudi negotovost na finančnih trgih, zato so spet nekoliko zrasli donosi na obveznice nekaterih držav v območju evra.

Če se bo uresničila napoved predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Bena Bernankeja, da bi lahko letos začeli zmanjševati obseg odkupovanja državnih obveznic, prihodnje leto pa bi ta program v celoti zaključili, bi lahko to vodilo v velik odliv kapitala iz hitro rastočih držav, pojasnjujejo v IMF.

Gospodarska rast v hitro rastočih državah in državah v razvoju naj bi se letos upočasnila na pet odstotkov, potem ko jim je IMF v predhodni objavi napovedoval še 5,3-odstotno rast. Leta 2014 naj bi rast znašala 5,4 odstotka.