Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij ugotovili v skladu, so italijanske banke uspešno povečale obseg denarnih vlog in kapital, likvidnost, ki jim jo je pomagala zagotavljati Evropska centralna banka, pa jih je obvarovala pred negotovostjo, ki vlada v območju evra.

Ob tem so opozorili, da italijanski finančni sistem kljub trenutni stabilnosti ni imun na tveganja. "Ključna faktorja tveganja ostajata nadaljnja šibkost realnega gospodarstva ter povezava finančnega sektorja z državo," so dodali.

Kriza v Evropi ni končana

V poročilu je tako mogoče brati, da recesija vpliva na rast slabih posojil in zniževanje dobičkonosnosti bank. Poleg tega bi lahko banke, ki imajo v lasti italijanske državne obveznice, beležile dodatne izgube. Vrednost obveznic se bo namreč, če se bo zahtevana donosnost nanje okrepila, zmanjšala. "Četudi so se obresti na italijanske dolžniške papirje znižale, kriza v Evropi ni končana," so poudarili v IMF.

Zapisali so še, da je iz rezultatov preliminarnih stresnih testov italijanskih bank razvidno, da bi se lahko italijanski finančni sistem obdržal tako v primeru "koncentracije šokov" kot v primeru počasne gospodarske rasti. A to bi močno izčrpalo banke, so dodali.

Skladno s tem so oblasti pozvali k novim reformam za spodbuditev gospodarske rasti, banke pa k ustvarjanju dodatnih rezervacij ter ukrepom za večjo učinkovitost in dobičkonosnost. Svetujejo tudi vzpostavitev rešitve, ki bi bankam omogočila prodajo terjatev.