Medtem ko mnoge vlade mrzlično iščejo načine za vzpostavitev novih delovnih mest, je za centralne banke še toliko bolj pomembno, da vztrajajo pri svoji neodvisnosti in spremljajo vse potencialne probleme v gospodarstvu - od rasti in cen do trga dela, so prepričani v IMF.

Kot so opozorili, bi se omejevanje neodvisnosti osrednjih državnih denarnih ustanov in njihovega dela negativno odrazilo na prožnosti njihovega odzivanja na različne izzive. To bi imelo za posledice probleme, ki se jim je treba izogniti, so pozvali.

Četudi so nekateri ekonomisti zaskrbljeni, da bo zelo blaga denarna politika nekaterih centralnih bank, denimo japonske, prinesla nenaden skok inflacije, se v IMF tega trenutno ne bojijo.

Posvarili pa so, da se je nekdanji odnos, po katerem so se cene življenjskih potrebščin zvišale šele, ko se je znižala brezposelnost, spremenil. V tej luči so opozorili, da se lahko inflacija zviša, četudi na trgu dela ne pride do nobenih izboljšav. Na rast inflacije lahko namreč vplivajo tudi pričakovanja trgov in potrošnikov.

Skladno s tem so centralne banke pozvali, naj skrbno spremljajo gibanje cen življenjskih potrebščin.

IMF je sicer danes objavil le del poročila, v celoti bo napoved gibanja svetovnega gospodarstva objavil naknadno.