Prodaja večinskega deleža Mladinske knjige (MK) Založbe, največje slovenske založniške skupine, visi v zraku.

Banka Hypo je namreč po neuradnih informacijah pred dnevi nepričakovano izstopila iz prodajnega konzorcija. V njem sta ostali le še Abanka Vipa in Nova Ljubljanska banka (NLB), ki delnice prodajata kot zastavni upnici propadlega cerkvenega holdinga Zvon Dva. Odločitve v banki Hypo včeraj niso želeli komentirati, po neuradnih informacijah pa se v matični celovški banki niso strinjali z vsebino prodajnega sporazuma in višino izklicne cene, ki je na zadnji propadli dražbi znašala 11 milijonov evrov.

Kako bo njena odločitev vplivala na razplet načrtovane prodaje MK Založbe, za zdaj še ni znano. Zadnji zaplet pa bodo mogoči investitorji zagotovo izkoristili za znižanje ponudb, saj je po novem namesto 69-odstotnega deleža naprodaj le še dobrih 50 odstotkov MK Založbe. Dražba za prodajo MK Založbe naj bi tako predvidoma potekala šele v začetku aprila oziroma mesec dni pozneje, kot je bilo prvotno predvideno. V zadnjem letu dni so banke skušale MK Založbo že dvakrat prodati na dražbi, vendar so jo morale vsakokrat odpovedati, saj se na njej ni pojavil noben dražitelj. Prav zato bodo morali potencialni investitorji, ki se bodo želeli na dražbi potegovati za nakup MK Založbe, že do srede prihodnjega meseca oddati tudi zavezujočo ponudbo. Če se torej tudi v tretjem poskusu na dražbi ne bi pojavil noben investitor, bi Abanka in NLB pogovore nadaljevali z vlagateljem, ki bi oddal najboljšo ponudbo.

Kot najresnejša interesenta za nakup MK Založbe se sicer omenjata baltski založnik Alma Littera in kranjski podjetnik Franjo Žnidar oziroma njegova družba Ram2, medtem ko se za nakup družbe zanimajo tudi Učila International Srečka Mrvarja in družba Skupaj za knjigo, ki jo je ustanovila skupina založnikov in pisateljev.

V prihodnjih dneh naj bi mogoči investitorji opravili tudi potrditveni skrbni pregled, v katerem se bodo potencialni vlagatelji seznanili s pogoji dolgoročnega reprogramiranja posojil. Po več mesecih pogajanj naj bi se namreč v MK Založbi z bankami dogovorili za petletno reprogramiranje okoli 20 milijonov evrov posojil. Po neuradnih informacijah naj bi dogovor predvideval tudi odprodajo vseh finančnih naložb in poslovno nepotrebnih nepremičnin. Toda celotno kupnino bi morala MK Založba nameniti odplačilu posojil. Po dogovoru z bankami bo morala tudi korenito znižati stroške poslovanja in opazneje zmanjšati število zaposlenih, ki jih je na ravni skupine okoli 1200.

Uprava MK Založbe pod vodstvom Petra Tomšiča bo potencialnim investitorjem naposled razkrila tudi vsebino dogovora s hrvaškim poslovnežem Danielom Žderićem oziroma njegovo založniško skupino Profil. Sredi leta 2012 sta namreč MK Založba in Skupina Profil sklenili strateško partnerstvo in svoji dejavnosti maloprodaje na hrvaškem trgu prenesli na novoustanovljeno družbo Profil Mozaik. V tej družbi, ki je že v prvem letu poslovanja ustvarila okoli 11 milijonov evrov prihodkov, ima MK Založba polovični lastniški delež, preostanek pa obvladuje Žderić.

Prav prenos dejavnosti maloprodaje na hrvaškem trgu je po neuradnih informacijah prispeval k znižanju konsolidiranih prihodkov. Kako je lani poslovala Skupina MK Založba, za zdaj še ni znano, neuradno pa naj bi že četrto leto zapored poslovala z izgubo. Višina čiste izgube bo po navedbah naših virov v veliki meri odvisna od tega, ali bodo morali v družbi oblikovati dodatne oslabitve poroštev, ki so jih v preteklosti odobrili družbam, povezanim z mariborsko nadškofijo oziroma holdingoma Zvon Ena in Zvon Dva.