Kot so danes sporočili iz NKBM, nadzorniki tudi ugotavljajo, da aktivnosti v zvezi s prestrukturiranjem banke in bančne skupine tečejo skladno z načrtom. Na četrtkovi seji so med drugim obravnavali tudi ključne predpostavke nastajajoče poslovne politike in finančnega načrta za leto 2014, ki predvideva dobiček.

Nadzorni svet se je seznanil tudi z odstopom Igorja Hustiča od kandidature za člana uprave banke, sicer pa uprava pod vodstvom Aleša Hauca, ki je v preteklosti večkrat izrazil namero za širitev uprave, intenzivno nadaljuje proces preoblikovanja banke in bančne skupine v učinkovitejšo ter spet dobičkonosno finančno institucijo, v skladu z načrtom prestrukturiranja, ki ga je potrdila Evropska komisija.

V leto 2014 druga največja državna banka po izvršeni 870-milijonski dokapitalizaciji s strani države vstopa kapitalsko okrepljena ter, kot so zapisali v NKBM, odločena nadaljevati preoblikovanje v finančno institucijo z visokim izkazovanjem pozitivnih, etičnih vrednot, s čimer bo upravičila zaupanje svojih strank in lastnikov. Banka bo, kakor je že napovedala in nakazujejo tudi rezultati pregledov, za leto 2013 zaradi potrebnih oslabitev in rezervacij še izkazala izgubo.

Sicer pa NKBM že več četrtletij zapored izkazuje dobiček pred rezervacijami in slabitvami. Na osnovi sedanjih predvidevanj je pričakovati, da bo letos izkazala dobiček tudi po oblikovanih slabitvah in rezervacijah, če ne bo hujšega nepredvidenega poslabšanja gospodarskih razmer.

Načrt prestrukturiranja temelji na izhodiščih oziroma zahtevah Evropske komisije v zvezi z optimizacijo poslovanja, dezinvestiranjem in znižanjem bilančne vsote. Skladno z načrtom bo NKBM svoje poslovanje preusmerila na osnovno dejavnost ter izboljšala strukturo upravljanja in model obvladovanja tveganj, da bo zagotovila dobičkonosnost. Načrt predvideva tudi privatizacijo banke oziroma prodajo celotnega 100-odstotnega lastniškega deleža države.

Skladno z akcijskim načrtom in pogodbo, sklenjeno z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), v banki nadaljujejo tudi aktivnosti v zvezi s prenosom slabih terjatev na DUTB. Ta teden zaključujejo obveščanje strank glede prenosa terjatev. Pravni in knjigovodski prenos vseh slabih terjatev je bil izpeljan decembra lani, fizični prenosi terjatev pa bodo potekali postopoma v petih tranšah predvidoma do konca aprila, so še dodali v NKBM.

Vsi grehi Igorja Hustića