Alstom je namreč napovedal, da bo zaradi neporavnanih obveznosti - gre za dva zapadla računa iz prejšnjega meseca v skupni višini 10,367 milijona evrov - 19. decembra začel suspenz del.

Ne želijo, da pride do suspenza

Po pojasnilih HSE Alstom to možnost po pogodbi ima. »Tako mi kot verjetno tudi Teš si nikakor ne želimo, da bi prišlo do suspenza, zato bomo naredili vse, kar je možno, da bi v okviru danih finančnih možnosti prišli do dogovora, ki bo zadovoljil vse strani,« so poudarili v HSE, lastniku Teša.

Teš trenutno sredstev za poplačilo zapadlih računov nima, vendar, kot so zagotovili v HSE, z vsemi partnerji na projektu, tudi s Tešem, potekajo intenzivni dogovori o načinu rešitve nastale situacije.

»Vse pogodbene obveznosti bo poravnal investitor Teš, HSE pa mu bo zagotovil potrebna sredstva takoj, ko bo z vsemi partnerji na projektu dogovorjen način rešitve nastale situacije, za kar pa je med drugim potreben realen in verodostojen šesti noveliran investicijskih program, verificiran tudi s strani organov nadzora Teša in HSE, ki bo dal realno sliko o projektu,« so poudarili.

O konkretnih rešitvah še prehitro

Na vprašanje, kje bodo poiskali finančna sredstva za poravnavo dolgov, so v HSE odgovorili, da je o konkretnih rešitvah še preuranjeno govoriti, ker z vsemi partnerji na projektu še potekajo intenzivni dogovori o načinu rešitve nastale situacije.

Prvi mož HSE Blaž Košoroka je sicer v torek v oddaji TV Slovenija Odmevi povedal, da pogovori z bankami že potekajo, najverjetneje pa da bo treba storiti tudi reprogram posojil in še kaj drugega. Za sredstva bo jamčil HSE, država že jamči za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke. Ob tem je dodal, da je njegova ključna naloga, da zagotovi, da se državno poroštvo ne unovči.

Stvari želijo priti do dna

Košorok se bo v prihodnjih dneh srečal tudi s protikorupcijsko komisijo, kjer so Teš 6 označili kot enega prvih projektov, ki bi ga bilo treba celoviteje pogledati. HSE je po njegovih pojasnilih opravila določene interne preiskave, vidijo, kje se strani lahko stičejo, je pa naloga preiskovalnih organov, da stvari preiskujejo.

»Na nas je, da vse relevantne stvari damo na razpolago, ker želimo stvari priti do dna,« je v Odmevih še dejal Košorok in izrazil upanje, da bo kakšna sodba v tem primeru.

Zadnja cena investicije je 1,428 milijarde evrov

Teš je sicer šesti noveliran investicijski program za šesti blok konec oktobra poslal na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, torej v roku, ki mu ga je za to postavila vlada. Iz dokumenta izhaja, da je zadnja cena investicije 1,428 milijarde evrov, kar je nad zavezo, ki jo je Teš dal ob podpisu poroštvene pogodbe z državo; takrat so v Tešu zagotavljali, da je 1,3 milijarde evrov zadnja cena šestega bloka.

Kako bodo na ministrstvu ukrepali, glede na to, da so kršene zaveze Teša za državno poroštvo, še ne morejo napovedati, saj čakajo na šesti noveliran investicijski program za šesti blok, ki bo potrjen s strani pristojnih organov. Dokument, ki so ga posredovali iz Teša, namreč ni bil potrjen s strani nadzornega sveta in vodstva HSE, so prejšnji teden pojasnili za STA.

Doslej je bilo za projekt Teš 6 plačane približno 1,1 milijarde evrov, od tega približno 340 milijonov lastnih sredstev, ostalo pa iz naslova posojil.

Odgovorni v HSE želijo krivdo naprtiti delavcem Teša

Sindikat Teš meni, da morajo predstavniki zaposlenih pozvati vse odgovorne osebe, naj preučijo sum storitve kaznivega dejanja, položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zaradi škodljivega dejanja do Teša.

V sindikatu navajajo, da so nastale težave zaradi omenjenega suspenza resne in da je treba resno ter odgovorno pristopiti k reševanju nastalih težav. Po oceni sindikata želijo odgovorni v HSE vso krivdo za nastale razmere naprtiti Tešu, kar je za delavce nesprejemljivo.

Nepopravljiva škoda

»Ta suspenz lahko pomeni nepopravljivo škodo za Teš, kakor tudi za celotno skupino HSE in slovensko energetiko,« so zapisali v sindikatu Teša.

Vodstvo Teša pa je v torek poudarilo, da je treba narediti vse, da ne pride do suspenza del na šestem bloku, ki ga je francoski Alstom zaradi neporavnanih obveznosti za dobavo opreme napovedal za 19. december.

Vodstvu Teša je bilo po njihovih navedbah kljub povabilu onemogočeno sodelovanje na sestanku med HSE in Alstomom.

Prav na tem sestanku je tekla beseda o poravnavi dveh zapadlih računov s 27. in 29. novembra v skupni višini 10,367 milijona evrov, kar je po pogodbi dovolj za začetek suspenza.

Odvračanje pozornosti od resničnega problema

Kot so za STA ocenili v HSE, je sporočilo sindikata in sveta delavcev Teša, »odvračanje pozornosti od resničnega problema, t.j. od plačilne nesposobnosti Teša, da bi poravnal obveznosti do Alstoma ter od napovedanega posledičnega suspenza«.

»Kaže, da želita sindikat in svet delavcev Teša za vsako ceno, tudi za ceno groženj s stavko, od HSE izsiliti finančna sredstva za premostitev težave, ki je nastala zaradi dolga izvajalcu,« so poudarili.

V HSE teh sredstev zaenkrat Tešu ne morejo zagotoviti. To bo namreč po pojasnilih HSE možno takoj ko bo z vsemi partnerji na projektu dogovorjen način rešitve nastale situacije, za kar pa je med drugim potreben realen in verodostojen šesti noveliran investicijski program za šesti blok, verificiran tudi s strani organov nadzora Teša in HSE, ki bo dal realno sliko o projektu.

Niso v položaju za zahteve

»Sindikat in svet delavcev Teša nista v položaju, ko bi od vodstva HSE karkoli zahtevala. Je pa na vodstvu HSE, da zaposlenim v krovni in odvisnim družbam zagotovi varne zaposlitve, za kar se dnevno trudimo, tudi tako, da skušamo projekt Teš 6 pripeljati do konca. Žal nam je, da nekateri socialni partnerji tega ne razumejo - ali pa nočejo razumeti,« so še dejali v HSE.

Kot je za STA povedal nekdanji prvi sindikalist Teša Branko Sevčnikar, zdaj predsednik sindikata energetikov, so o razmerah že obvestili predsednico vlade Alenko Bratušek in pristojno ministrstvo. O stavki se sicer še ne pogovarjajo oz. se bodo o tem začeli pogovarjati, če Košoroka do torka ne bo v Šoštanju.