Novogoriški igralničar je lansko leto končal s 118,5 milijona evrov prihodkov, kar je osem odstotkov manj kot v letu 2012. Dobiček iz poslovanja je bil sicer pozitiven (2,3 milijona evrov), a so stroški odplačevanja kreditov in odpisi družbo pahnili v 1,7 milijona evrov globoko izgubo. Prvi mož Hita Dimitrij Piciga številke ocenjuje za boljše od pričakovanih, še vedno pa ne zadovoljive. Pred letom ob zamenjavi vodstva je namreč težko verjel, da bi bil padec realizacije in prihodkov lahko manjši od 10 odstotkov. V prvih treh mesecih letošnjega leta jim je uspelo glede na enako obdobje lani zvišati realizacijo, obisk in število nočitev, izguba pred davki pa vseeno znaša pol milijona evrov. Ob letošnjem praznovanju 30-letnice igralništva na Goriškem pa po štirih letih rdečih številk Piciga znova napoveduje tudi pozitiven poslovni rezultat.

Hit je še leta 2012 pridelal 37-milijonsko izgubo. Lani jim jo je uspelo omiliti predvsem na odhodkovni strani. Stroški dela so jim zaradi manjšega števila zaposlenih in zunanjih sodelavcev ter nižjih plač padli za 13 odstotkov. Zadolženost jim je uspelo znižati s 115 milijonov evrov na slabih 99 milijonov evrov, investicije pa so lani zastale. Medtem pa po besedah Picige preživetje igralničarja ni več odvisno od znižanja davkov. »To za nas ni več življenjskega pomena, bi pa nam pomagalo, da bi nekatere naložbe izpeljali prej,« pravi Piciga. Prav tako se že dogovarjajo z bankami za reprogram in 18-mesečni moratorij za odplačevanje kreditov, da bi lahko pospešili zastale naložbe. Za letos jih načrtujejo v višini petih milijonov evrov.

Dolgoročnejša ambicija Hita je postati največji in najmodernejši zabaviščno-igralniški ponudnik v Evropi. V načrtu prestrukturiranja edina lokacija klasičnih igralnic ostaja Slovenija z igralnicami na Goriškem, v Kranjski Gori, Rogaški Slatini in na Šentilju. »Hit Montenegro in Hit Coloseum sta ocenjena kot nestrateški naložbi. Do konca aprila bomo izbrali svetovalca za prodajo, ki bo preveril interes za nakup. Ne bomo prodajali za vsako ceno, za dobro kupnino pa,« pojasnjuje Piciga. Omenjeni družbi sta sicer lani poleg Hita Larix edini v skupini poslovali pozitivno, se pa na svojih trgih soočata z nepredvidljivo davčno prihodnostjo. Direktorja omenjenih družb Danjel Mlečnik in Mitja Škarja ne vidita pretirano resnega interesa za nakup. »Veliko je sicer špekulativnega zanimanja, poizvedba pa bo pokazala, ali so med njimi tudi resni kupci,« pravi Mlečnik iz družbe Hit Montenegro.

Poleg klasičnih igralnic želijo v Hitu okrepiti tudi spletno igralništvo in z njim leta 2018 ustvariti vsaj 10 odstotkov prihodkov. Trenutno namreč ustvarijo le odstotek prihodkov. Že letos z dovoljenjem davčne uprave in finančnega ministrstva na italijanskem trgu začenjajo spletno ruleto v živo, v Italiji se dogovarjajo za postavitev igralnih salonov, v nekdanjem ICIT v Šempetru pri Gorici pa skupaj s kitajskim partnerjem snujejo center izključno za kitajske goste.

Jasno je tudi, da v skupini ne bo več prostora za družbe, ki bodo poslovale negativno. Hit Bovec in umaški Casino Kristal sta že v stečaju, optimisti za zdaj še ostajajo glede kranjskogorskega Hita Alpinee in kobariškega Hita Aurore, ki sta letos vnovič poslovala negativno. A če se bo tako nadaljevalo, je njuna usoda bolj ali manj podobna prejšnjima dvema.