Zasegli poslovno dokumentacijo

Preiskovalci so zasegli poslovno dokumentacijo, ki jo bodo nadalje pregledali, so po zaključku hišnih preiskav sporočili iz Generalne policijske uprave.

12 preiskovalcev NPU je v hišnih preiskavah preiskovalo poslovne prostore, v katerih so iskali materialne dokaze; gre pa za domnevne nepravilnosti v postopku odobravanja kreditov.

NLB sama podala ovadbo

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so potrdili, da so danes okoli 8. ure predstavniki NPU prišli na lokacijo banke na Trgu republike 2 v Ljubljani.

NPU je sprožil preiskavo na podlagi ovadbe, ki jo je podala NLB sama in sodi v področje za skladnost poslovanja ter preprečevanje zlorab in korupcije v banki, ki ga v zadnjem času krepijo in dodatno usposabljajo, pravijo v NLB.

Do osem let zaporne kazni

Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj poslovne goljufije in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana zaporna kazen do osem let, so še sporočili v sporočilu za javnost.

Po neuradnih informacijah naj bi bila oškodovana banka NLB, posojilojemalec pa gradbeni podjetnik iz Slovenskih Konjic Franc Riemer. Ta naj bi pri NLB najel posojilo v višini osem milijonov evrov, predmet predkazenskega postopka pa so domnevne nepravilnosti v postopku odobritve posojila. Hišna preiskava poteka tudi na centrali NLB v Ljubljani.