Na predlog glavnega delničarja so bili na skupščini za nove nadzornike imenovani predsednik uprave Ringa Gerald Martens, finančni direktor Ringa Ralph-Leo Lanckohr, predsednik Ringovega finančnega partnerja GSO Paulo Eapen ter Michael Vilhen kot strokovnjak na področju barv in lakov.

Društvo MDS je na ta sklep napovedalo vložitev izpodbojne tožbe, saj ni v skladu z določbo zakona o gospodarskih družbah, po kateri se na skupščini družbe, s katere vrednostnimi papirji se trguje na borzi, glasuje o vsakem članu nadzornega sveta posebej, so sporočili iz MDS.

Delničarji so, kljub izrecnemu določilu, da bi morali glasovati o vsakem članu nadzornega sveta posebej, nove nadzornike imenovali sočasno s seznanitvijo o odstopu starih, torej o vseh štirih članih nadzornega sveta skupaj, so poudarili.

Hkrati so s na skupščini sprejemom sprememb statuta zmanjšali število članov nadzornega sveta z osmih na šest, kar posledično pomeni tudi manjše število predstavnikov delavcev družbe, ki jih v nadzorni svet izvoli svet delavcev, in sicer namesto treh le še dva.

Ob tem je predstavnik Ringa podal nasprotni predlog, s katerim so v statutu črtali tudi določbo, ki upravo omejuje pri sklepanju poslov v vrednosti nad pet milijonov evrov oz. je dolžna pridobiti soglasje nadzornega sveta. Na vprašanje, ali je ta sprememba v kakršnikoli povezavi s sindiciranim posojilom v višini 132 milijonov evrov, predstavnik MDS ni dobil odgovora.

Po 33 letih se umika Uroš Slavinec

Ring je kupnino za Helios izplačal v četrtek, v petek pa objavil tudi namero za objavo ponudbe za prevzem še preostalih delnic. Mali delničarji lahko torej v kratkem pričakujejo ponudbo za prevzem. Po besedah predstavnika Ringa so osnutek prospekta za prevzem že posredovali Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), zaradi česar delničarji na skupščini v zvezi s tem niso dobili dodatnih odgovorov, so še opozorili v MDS.

Z današnjim dnem pa se po 33 let vodenja družbe s položaja predsednika uprave Heliosa umika Uroš Slavinec. Minuli četrtek, ko je Ring prodajalcem izplačal celotno kupnino v višini 106 milijonov evrov kupnine, je namreč napovedal upokojitev in umik z vseh položajev v skupini Helios.

Pričakovati je, da se bodo po današnji skupščini v najkrajšem možnem času sestali novi nadzorniki, ki bodo imenovali novo upravo. V vmesnem obdobju Helios vodijo preostali člani uprave, ki družbo zastopajo samostojno in posamično.

Skupina Helios s približno 2200 zaposlenimi vključuje več kot 30 podjetij v 17 državah in je v letu 2013 ustvarila prihodke od prodaje v višini 316 milijonov evrov. Z združitvijo z Ringovo divizijo premazov naj bi postala eden vodilnih vseevropskih igralcev, ki ponuja celovito ponudbo premaznih izdelkov.