Skupaj morajo najti rešitve

Britanski Reuters je tako že v torek pisal, da naj bi predstavniki Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) grškim oblastem postavili jasen pogoj, da morajo do konca tega tedna skupaj najti rešitve glede preostalih odprtih vprašanj.

Trojka naj bi bila najbolj nezadovoljna z napredkom pri reformi javnega sektorja, še posebej državne uprave. V skladu s predhodnimi zavezami naj bi tako morala Grčija 12.500 javnih uslužbencev umestiti v "mobilnostno shemo", neke vrste predstopnjo odpuščanja. V času enega leta naj bi prejemali nižje prejemke, nato pa bi jih bodisi premestili na novo delovno mesto ali odpustili.

Grčija zamuja

Grčija poleg tega zamuja tudi pri izpolnjevanju drugih zavez. Od 11 reformnih korakov bi jih morala do konca junija narediti pet, a tega še ni storila.

Zaradi neuspele privatizacije državnega plinskega velikana DEPA in kljub davčni reformi še vedno odločno prenizkim davčnim prihodkom se morata trojka in Grčija dogovoriti tudi o ukrepih za znižanje primanjkljaja. Grški premier Antonis Samaras je obljubil, da je strogega varčevanja konec, a veliko alternativ očitno nima.

Nov odpis dolga?

Tudi zaradi tega se v zadnjih tednih pogosto omenja možnost novega odpisa dolga Grčiji, tokrat s strani javnih upnikov. Zasebni upniki so državi dolg delno že odpisali lani.

A pričakovano so proti takšni zamisli v Nemčiji in v ECB. Član izvršilnega odbora ECB Jörg Asmussen je tako za časnik Die Welt povedal, da takšna ugibanja niso koristna, saj Grčijo odvračajo od potrebnih nadaljnjih reformnih korakov.

Merklova upa, da bo Grčija uspela ohraniti vzdržnost javnega dolga

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je izrazila upanje, da bo Grčija uspela ohraniti vzdržnost javnega dolga. Pri tem pa je na vprašanje, če to pomeni nov odpis dolga, odgovorila: "Tega ne vidim tako."

Grčija mora avgusta poplačati za 2,2 milijarde evrov obveznosti in do takrat potrebuje sveža sredstva. V ta namen naj bi bil dogovor s trojko potreben najpozneje do konca julija.

Informacije o grožnji predstavnikov treh institucij

V zadnjih dneh so se pojavljale tudi informacije o grožnji predstavnikov treh institucij, da bi misijo v Grčiji prekinili in nadaljevali šele septembra.

"Če poročilo ne bo zaključeno, potem ne vidim možnosti za nadaljevanje izplačil v prihodnjih treh mesecih," je tovrstne namige po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdil neimenovani vir pri EU. Hkrati je izrazil prepričanje, da takšen razvoj dogodkov Grčije ne bo potisnil v bankrot, pri čemer je izpostavil sposobnost države, da se na trgu financira kratkoročno.

Predstavniki Evropske komisije, ECB in IMF se z grškimi oblastmi že več tednov pogajajo o izvajanju potrebnih reform. Da bi finančni ministri območja evra lahko v ponedeljek odločali o nadaljnjih izplačilih, mora biti poročilo trojke končano do petka. "Iskreno upamo, da bo poročilo zaključeno pravočasno," je še dejal uradnik.

"Mislim, da so se grške oblasti v preteklosti že soočile z izzivi, ki so bili veliko večji od tega," je še dejal neimenovani vir. Ob je dodal, da ne gre za katastrofo, je pa položaj za Grke nelagoden.