Iz omare poslovne zgodovine sedanjega predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza je padel okostnjak, ki bo morda pod vprašaj postavil tudi legitimnost njegovega nadaljnjega vodenja državne družbe za avtoceste.

Pred mesecem dni je namreč epilog dobil sodni postopek, ki se je nanašal na obdobje, ko je Knez še vodil mariborsko gradbeno podjetje Gradis Nova. To je leta 2003 padlo v stečaj, že pred tem pa so ga pod drobnogled vzeli kriminalisti in davčni inšpektorji. Ti naj bi preiskovali domnevne zlorabe pri izplačevanju nagrad vodilnih in odlive gotovine iz Gradisa Nove v času, ko ga je vodil Knez, ki je moral podjetje septembra 2001 zapustiti. Stečajni upravitelj Gradisa Nove Ignac Marinič je nato leta 2003 od Kneza, nekdanjega finančnega direktorja Mirka Šprinzerja in njegove soproge Danice Šprinzer v pravdnem postopku zahteval plačilo skoraj 219.000 evrov skupaj z obrestmi.

Deset let pozneje je tožba dobila epilog. Kot je za Dnevnik potrdil Marinič, mu je okrožno sodišče v Mariboru deloma ugodilo. Po naših informacijah je presodilo, da morajo tožene stranke v stečajno maso Gradisa Nove vrniti dobro tretjino prej omenjenega zneska.

»Pravosodje je v zadevi Gradis Nova zatajilo«

Ali in kolikšen del denarja mora vrniti Knez, ki je v času domnevno spornih poslov in odlivov vodil Gradis Novo, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Na mariborskem okrožnem sodišču nam tega niso želeli razkriti, ker sodba še ni pravnomočna. O podrobnostih ne želi govoriti niti Marinič, ki se je na odločitev pritožil na višje sodišče. Tam so nam pojasnili, da zadeve še niso prejeli v odločanje. Pojasnil včeraj nista želela dajati niti Knez in Šprinzer. Prvi nam je celo dejal, da »upravitelj proti njemu ni vložil nobene odškodninske tožbe«.

A vendarle že samo dejstvo, da je sodišče v pravdnem postopku Mariniču deloma ugodilo, kaže na to, da je šlo v mariborskem gradbincu v času, ko ga je vodil sedanji prvi mož državnega Darsa, marsikaj narobe. Še bolj nenavadno je, da so morali upniki podjetja na razplet daleč najpomembnejšega pravdnega postopka za stečajno maso čakati kar desetletje.

Kot je namreč razvidno iz upraviteljevih poročil, je Marinič že leta 2011 na sodišče zaradi počasnega reševanja zadeve vložil nadzorstveno pritožbo. »Zadeva je iz leta 2003, (...) smo pa še vedno praktično čisto na začetku, kar je z vidika stečajnega postopka nesprejemljivo,« je takrat Marinič zapisal v pritožbi in poudaril, da »do razpisa in preklica številnih obravnav prihaja zaradi opravičil prvo- in drugoobtožene stranke, kar meni, da je nesprejemljivo«. Čeprav je policija zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja in davčne zatajitve že leta 2002 vložila več ovadb, je Knez včeraj poudaril, da so se ti končali ali z zavrnilno ali z oprostilno sodbo. »Če gledam za nazaj, bi lahko rekli, da je pravosodje v zadevi Gradis Nova povsem zatajilo. Vsaj taka je moja osebna ocena,« nam je dejal Marinič.

Gradis Nova dolguje državi, Knez vodi njeno družbo

Četudi je Knez iz Gradisa Nove moral oditi, mu je v naslednjih letih uspelo ustvariti lepo poslovno kariero. Tudi v državnih službah. Istega leta (2001) je tako najprej postal podpredsednik mariborskega odbora SLS, nekaj mesecev kasneje pa je na ministrstvu za promet, ki ga je obvladovala ta stranka, postal državni sekretar za železnice. V javne jasli se je vrnil leta 2009, ko je prevzel vodenje podjetja ZIM, ki je v lasti mariborske občine. Takrat ji je županoval Franc Kangler, ki ga s Knezom povezuje članstvo v SLS. Lani pa je prevzel vodenje Darsa, družbe v izključni lasti države. Mimogrede, na Dursovem seznamu je Gradis Novo mogoče najti med dolžniki, ki državi (in njenim blagajnam) še vedno dolgujejo od enega do deset milijonov evrov.

Tudi zato morda ne preseneča, da Knez po naših podatkih vodenja Gradisa Nove v prijavi na razpis za predsednika uprave Darsa ni navedel med delovnimi izkušnjami na vodilnih mestih. Na njej je tako mogoče najti »le« Knezove direktorske položaje v srbskem podjetju v lasti SCT, v ZIM in še dva meseca, ki jih je Knez pred imenovanjem na položaj predsednika uprave Darsa s polnim mandatom na njem preživel kot vršilec dolžnosti.