Na razpis za dva člana poslovodstva Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je prispelo okrog trideset prijav. Medtem ko se bodo za položaj tehničnega direktorja spopadla znana imena slovenske energetike, naj bi bil za zdaj najresnejši kandidat za položaj finančnega direktorja HSE nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Anton Žunič.

Kot smo izvedeli, naj bi pogoje iz razpisa za tehničnega direktorja HSE izpolnjevalo okrog deset kandidatov. Prijavo naj bi tako poslal nekdanji generalni direktor holdinga Matjaž Janežič, ki ga je novembra 2012 na položaju zamenjal Blaž Košorok. Janežič je nato zaposlitev našel v Litostroju Power. Kandidati za tehničnega direktorja naj bi bili še svetovalec uprave Gen-I Samo Žolger, donedavni član Košorokovega kabineta Marko Tandler, sicer predsednik odbora za aktivni nadzor projekta TEŠ 6, nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Simon Tot, nekdanji direktor Termo elektrarne Trbovlje (TET) Marko Agrež, namestnik direktorja TET Jani Žlak, direktor trženja na HSE Tomaž Štokelj, Nenad Trkulja iz HSE... Že med samim razpisom se je med kandidati omenjal tudi nekdanji direktor Premogovnika Velenje Evgen Dervarič, a nam to, ali je prijavo oddal, včeraj ni uspelo preveriti.

Precej manjša gneča naj bi bila med kandidati za prvega finančnika HSE, ki se bo moral že takoj po prevzemu položaja spopasti z naraščajočo zadolženostjo družbe, načeto zaradi 1,43 milijarde evrov vredne naložbe v TEŠ 6. Med kandidati naj bi imel za zdaj največ možnosti Anton Žunič, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance v času, ko ga je vodil Dušan Mramor. Žunič je do junija 2005 vodil nadzorni svet NLB, nazadnje pa je bil zaposlen v Factor banki. Nadzorni svet HSE, ki ga vodi Miloš Pantoš, naj bi zaradi velikega števila prijav s postopki izbire nadaljeval šele konec meseca.