Dovoljenje Banke Slovenije se nanaša na plačilne storitve, povezane z izdajanjem novih plačilnih kartic Diners Club, izvrševanjem plačilnih transakcij na podlagi uporabe teh kartic in pogodbenimi razmerji s prodajnimi mesti, ki bodo omogočala plačila za blago in storitve z uporabo teh kartic, so sporočili iz centralne banke.

Izpolnjujejo pogoje za opravljanje plačilnih storitev

Kot so pojasnili, so družbi dovoljenje izdali na podlagi ugotovitve, da družba izpolnjuje pogoje za opravljanje plačilnih storitev. Banka Slovenije je med drugim preverila primernost poslovodstva oziroma oseb, ki bodo neposredno odgovorne za vodenje poslov v zvezi s plačilnimi storitvami, in imetnikov kvalificiranega deleža v družbi ter izpolnjevanje organizacijskih, kadrovskih, tehničnih in drugih pogojev za varno in zanesljivo poslovanje družbe.

Preverila je tudi primernost sistema upravljanja, vključno z upravljanjem s tveganji, in sistema notranjih kontrol v družbi. Posebno pozornost je namenila zagotavljanju zakonsko predpisanega minimalnega kapitala ter načinu zagotavljanja varstva denarnih sredstev uporabnikov plačilnih storitev, so dodali.

Nadaljevanja poslovanja v Sloveniji

Trgovci, Diners Club International in konzorcij bank so pred časom dosegli dogovor, da se bodo dolgovi podjetij Diners Club SLO in DC Finance vrnili vsem trgovcem brez zamudnih obresti prek Diners Club International.

To omogoča, da Diners Clubu nadaljuje poslovanje v Sloveniji, potem ko je Banka Slovenije maja družbi Diners Club SLO, ki jo obvladuje Tomaž Lovše, odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Družba je morala okoli 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.