Nad največjim infrastrukturnim projektom v državi poleg TEŠ 6, gradnjo Južnega toka, bo tudi v prihodnje bedel Marjan Eberlinc. Člani nadzornega sveta družbe Plinovodi pod vodstvom Boštjana Napasta so pohiteli in mu na včerajšnji seji soglasno podelili nov petletni mandat, pa čeprav se mu obstoječi izteče šele aprila letos. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali ni na vnovično hitro imenovanje Eberlinca vplivalo tudi dejstvo, da se z nedavnim sprejemom energetskega zakona napovedujejo spremembe v sestavi nadzornega sveta Plinovodov.

Nov energetski zakon, ki ga je državni zbor sprejel minuli četrtek, članom uprav ali nadzornih svetov v družbah, ki upravljajo prenosni sistem plina (ali električne energije), namreč prepoveduje članstvo v nadzornih svetih družb, ki proizvajajo ali dobavljajo plin (oziroma električno energijo). Mesto med nadzorniki Plinovodov, ki ima v lasti domače plinsko omrežje, bi tako lahko izgubili predstavniki trgovcev z zemeljskim plinom, to so predsednik in član uprave Geoplina Napast in Alojz Stana ter član uprave Petrola Rok Vodnik. Državni svet bo danes sicer odločal o vetu na energetski zakon, če ta ne bo izglasovan, pa bi lahko bil zakon še ta teden objavljen v Uradnem listu. Veljati bo začel petnajsti dan po objavi.

Prav koalicija Geoplin-Petrol je Eberlincu vse do zdaj trdno stala ob strani in zgolj glasovi omenjenih treh nadzornikov bi bili dovolj za njegovo vnovično izvolitev. Podporo ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela naj bi namreč po neuradnih informacijah užival eden od preostalih kandidatov za mesto direktorja družbe Plinovodi. Iz družbe Plinovodi so po včerajšnji seji nadzornega sveta sicer sporočili, da so Eberlinca imenovali »po poglobljeni vsebinski razpravi«, s tem pa sklenili postopek, ki je trajal »več kot mesec dni«, vse od objave javnega razpisa decembra lani. Vendar spomnimo, da je bil razpis za direktorja Plinovodov odprt le dober teden dni, njegovi avtorji pa so vanj vključili številne pogoje, ki so omejili nabor kandidatov. Kot smo poročali, so zahtevali univerzitetno izobrazbo strojne smeri, izjavo, da v zadnjih treh letih niso imeli nobene strokovne funkcije, odgovornosti ali poslovnega odnosa z Geoplinom, ki je edini lastnik Plinovodov, a je od njega v pomembni meri tudi upravljavsko ločen. Tudi zaradi tega je v energetskih krogih že pred časom obveljalo, da je favorit za zmago na razpisu aktualni direktor Eberlinc.

Člana nadzornega sveta Plinovodov, generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Danijela Levičarja smo včeraj vprašali, kako kot predstavnik ministrstva gleda na imenovanje direktorja Plinovodov, ki se mu v skladu z nedavno sprejetim zakonom obetajo spremembe v sestavi nadzornega sveta, vendar odgovorov z ministrstva do zaključka redakcije nismo prejeli. Za pojasnila je bil nedosegljiv tudi predsednik nadzornega sveta Plinovodov Napast.

Iz Plinovodov so po seji nadzornega sveta sicer še sporočili, da se morajo naloge v družbi izvajati na način, »da se dosledno spoštujejo zakonodajni okviri za operaterja prenosnega sistema in sprejete zaveze«, in v teh okvirih se bo nadaljeval tudi projekt Južni tok.