Generalna direktorica ACH Sonja Gole, ki jo k odstopu zaradi zahteve bank poziva tudi njen predhodnik Herman Rigelnik, bo danes banke poskušala prepričati, naj holdingu odobrijo enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil in umaknejo izvršbe.

A čeprav je Goletova včeraj zatrdila, da so pozivi bank k odstopu vodstva ACH nepotrebni, češ da je bankirjem že ponudila svoj odstop, se z vrha holdinga še ne namerava umakniti. Čeprav bo že konec tedna izpolnjen eden od pogojev za začetek stečaja (60 dni neprekinjeno blokirani računi zaradi izvršbe bank), je namreč Goletova pripravljena odstopiti šele, ko bodo banke podpisale dogovor o enoletnem moratoriju za odplačilo glavnice posojil in pogodbo za dolgoročni reprogram okoli 100 milijonov evrov posojil.

Ali se bodo Goletovi igre z bankirji izšle, ni mogoče napovedati, v zameno za moratorij in sprostitev bančnih računov pa bankam po neuradnih informacijah ponuja takojšen začetek prodaje Grand hotela Union in nekaterih nepremičnin. ACH bi prodal tudi za 24 milijonov evrov obveznic, ki jih je v začetku leta izdala Adria Mobil. Če s prodajo teh naložb ACH ne bi mogel poplačati dolgov, naj bi se v holdingu zavezali, da bodo v roku treh let prodali tudi Adrio Mobil.

DUTB znova v španoviji z Goletovo

Toda na drugi strani Goletova in direktor Proteja Branko Šibakovski nista pripravljena razveljaviti sklepa o izplačilu dividend, ki so konec lanskega leta omogočile prenos večinskega deleža Adrie Mobila v neposredno last Proteja. Tudi tokrat jima ob strani očitno stoji Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je Proteju in ACH že odobrila enoletni moratorij za odplačilo glavnice posojil. Kot smo razkrili v Dnevniku, je Goletova v zameno DUTB omogočila vpis zastavne pravice na obveznicah Adrie Mobila ter na večinskem deležu novomeške družbe. Zdaj bi se v DUTB tem zavarovanjem odpovedali. V zameno za umik izvršb naj bi preostalim bankam predlagali, da bi bile po novem njihove terjatve do Proteja podrejene in bi se lahko poplačale šele, ko bi bili poplačani vsi upniki ACH. Poleg bank ACH zaradi plačila osem milijonov evrov odškodnine zaradi spornega lastninjena Cominga rubi tudi stečajni upravitelj Grega Erman, ki pa se je z Goletovo včeraj že dogovoril, da bo sodišču predlagal zamrznitev sklepa o izvršbi. A to bo storil le v primeru, če bodo vse banke podpisale dogovor o moratoriju za odplačilo glavnice posojil in zagotovile enakopravno obravnavo Cominga.

Abanka zarubila tudi honde

Odprava blokade transakcijskih računov ACH je po navedbah naših virov ključna tudi za ohranitev poslov s proizvajalci vozil znamk mercedes, smart, fiat, lancia, alfa romeo in honda. Če bi namreč ACH postal insolventen, bi po neuradnih informacijah lahko principali (proizvajalci vozil op.p) celo preklicali distribucijske posle z družbami Autocommerce, Avto-Triglav in AC-Mobil. Med zavezami sta namreč tako finančna stabilnost ACH in omenjenih treh distributerjev kot tudi stabilna lastniška struktura.

Ker so banke zaradi spornega prenosa večinskega deleža Adrie Mobila vsem trem distributerjem že pred tedni odpoklicale bančne garancije, imajo ti vedno večje težave pri zagotavljanju novih vozil in rezervnih delov. V Daimlerju naj bi od ACH celo že zahtevali pojasnila, kdaj in kako bodo rešili težave z bankami, saj zadnji dogodki krnijo tudi ugled njihovih blagovnih znamk. Probanka, Hypo banka in SKB so zaradi izterjave zapadlih posojil že vpisale sklep o izvršbi na Autocommerce (mercedes benz in smart), Avto Triglav (fiat, lancia in alfa romeo) ter AC-Mobil (honda).

Abanka Vipa je AC-Mobilu prek sodnih izvršiteljev celo zarubila več vozil in rezervnih delov, zaradi izterjave pa ima ta distributer že skoraj mesec dni blokirane tudi vse transakcijske račune. Čeprav je to po navedbah naših virov tudi eden od razlogov, zaradi katerega bi Honda zdaj lahko celo enostransko odstopila od distribucijskih poslov z AC-Mobilom, so v ACH prepričani, da ne kršijo nobenih zavez z japonsko korporacijo. »Principali so s potekom dogodkov podrobno seznanjeni, našim avtomobilskim družbam pa še vedno stojijo ob strani,« so nam zatrdili.

Čeprav AC-Mobil na letni ravni ustvari le dobrih 10 milijonov evrov prihodkov, bi bila izguba posla s Hondo hud udarec za Skupino ACH. Odhod Honde bi namreč po navedbah naših virov ogrozil tudi veliko bolj donosne posle z Daimlerjem in Fiatom, ki prek skupine ACH ustvarita okoli 200 milijonov evrov prihodkov. Autocommerce namreč na letni ravni ustvari okoli sto milijonov evrov prihodkov, Avto Triglav pa še okoli 20 milijonov evrov več in sta tako poleg Adrie Mobila ključni dve družbi znotraj Skupine ACH.