Fizični prenosi dokumentacije bodo izvedeni postopno v petih fazah. V NLB pojasnjujejo, da gre za prenos obsežne dokumentacije, ki vsebuje več kot 1000 kreditnih map. Glede na obsežnost dokumentacije bo njena fizična predaja predvidoma potekala do aprila prihodnje leto.

Pomemben mejnik

Predsednik uprave NLB Janko Medja je ob prenosu terjatev na DUTB povedal, da je ob ta teden izvedeni državni dokapitalizaciji to za NLB pomemben mejnik, na katerega se je banka pripravljala od pomladi.

»Z izvedeno dokapitalizacijo in prenosom terjatev na DUTB se bo banka ob koncu leta 2013 bistveno razbremenila večine bremen iz preteklosti, kar ji bo omogočilo doseganje zastavljenih poslovnih ciljev kot uspešne poslovne banke,« je poudaril Medja.

V bruto vrednosti se bo na DUTB preneslo za 3,21 milijarde evrov

»DUTB je z NLB in NKBM podpisala vse potrebne dogovore o operativnem izvajanju storitev, kar pomeni, da je moč izvesti pravni in knjigovodski prenos tveganih terjatev z NLB in NKBM na DUTB,« so sporočili iz DUTB.

V bruto vrednosti se bo na DUTB preneslo za 3,21 milijarde evrov slabih terjatev, njihova prenosna vrednost pa bo 1,01 milijarde evrov. NLB in NKBM pa bosta v zameno še letos prejeli kupnino v obliki obveznic, pri čemer bo DUTB NLB plačala 622 milijonov evrov, NKBM pa 390 milijonov evrov. Obveznice z dve- in triletno ročnostjo bodo na Ljubljanski borzi začele kotirati naslednji teden. Izdajo je izvedla evropska investicijska banka HSBC, ki ima izkušnje z izdajo slovenskih državnih obveznic, so zapisali v DUTB.

Med prenosi bosta informacijsko podporo še zagotavljali obe banki

Za obdobje trajanja vseh petih prenosov bosta informacijsko podporo še zagotavljali obe banki, saj je to stroškovno najbolj učinkovito, so poudarili v DUTB. Informacijska podpora na bankah bo ugašala skladno s hitrostjo prenosov terjatev. Ko bodo te v celoti prenesene, vendar ne pozneje kot v štirih mesecih, bo vsa dokumentacija prenesena na skupno platformo pri DUTB, so dodali.

Seznam terjatev, ki bodo prenesene na DUTB, bo javno objavljen, ko bodo o tem obveščeni komitenti obeh bank. Po prenosu bo imela DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja ter z njim povezanih dokumentov in bo lahko bankam vrnila tiste terjatve, kjer bo v dokumentaciji naletela na pravne in materialne nepravilnosti.

DUTB bo od bank prevzemala terjatve bank oz. posojila komitentom z boniteto D in E ter terjatve, ki zamujajo nad 90 dni. Gre za kredite večinoma podjetij, ki so v stečajnih postopkih, ali tistih, ki jih je treba prestrukturirati.

Na DUTB bodo tako prenesene terjatve iz stečajnih postopkov, med katerimi se omenjajo SCT, Vegrad, Primorje, GPG, CPM, Imos, Energoplan ter Zvon ena in Zvon dva.