Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je z Mariborsko livarno Maribor (MLM) včeraj pričakovano podpisovala pogodbo o prestrukturiranju dolgov družbe. Medtem ko je DUTB na podpis pogodbe povabila tudi medije in poskušala dajati vtis, kako je naposled začela delovati v skladu s pričakovanji in da rešuje podjetja, podpis pogodbe ne predstavlja ničesar drugega kot uresničitev lanskoletnih načrtov vlade.

Državno pomoč v višini več kot pet milijonov evrov MLM, ki je lani sprožil postopek prisilne poravnave, je namreč vlada pogojevala s tem, da morajo banke upnice družbi med drugim zagotoviti vzdržno financiranje. Najnižji načrtovani dokapitalizacijski znesek s terjatvami bank je znašal deset milijonov, po nekaterih ocenah pa naj bi družba potrebovala 20 milijonov evrov. Poleg konverzije terjatev v osnovni kapital družbe, s čimer se bo znižala njena zadolženost, bodo banke MLM tudi reprogramirale posojila.

Kolikšen znesek je bil spremenjen v osnovni kapital družbe, na DUTB včeraj niso razkrili. Pojasnili so le, da bo DUTB postala največji lastnik družbe. Čeprav se MLM, ki zaposluje okoli 450 delavcev, rešuje na plečih države, vodja področja upravljanja posojil pri DUTB Miha Štepec ni želel razkriti niti osnovnih podatkov o višini reprogramiranih posojil, češ da vse pogodbe z bankami sploh še niso podpisane. Po javno dostopnih podatkih MLM bankam dolguje več kot 50 milijonov evrov.

Iz zapisnika marčevske skupščine MLM je razvidno, da je DUTB v osnovni kapital MLM pretvorila 3,8 milijona evrov terjatev. Te terjatve je na DUTB prenesla Nova KBM. Poleg tega je Abanka v kapital družbe konvertirala 2,2 milijona evrov, Probanka pa terjatve v štiri milijone evrov. Skupaj je bilo torej v osnovni kapital družbe konvertiranih 10 milijonov evrov terjatev. S tem računovodskim manevrom se je osnovni kapital MLM zvišal na 11 milijonov evrov. Zaradi previsoke izgube pa se je kapital takoj znižal za deset milijonov, na 1,05 milijona evrov. Če upoštevamo, da se tudi terjatve Abanke prenašajo na DUTB, lahko sklepamo, da slednja po novem obvladuje približno dve tretjini delnic MLM. V prihodnjih nekaj letih lahko pričakujemo, da bo DUTB pridobljeno naložbo v MLM zagotovo poskušala prodati.

Po finančni sanaciji je na vrsti še poslovno prestrukturiranje družbe. Kot je pojasnil novi predsednik uprave Dušan Goršek, ki je pred tem vodil propadajočo družbo Litostroj Ravne Miroslava Gnamuša, podpis pogodbe med DUTB in MLM predstavlja pomemben korak tako za prodajno kot nabavno verigo družbe. Potem ko so upniki konec lanskega leta izglasovali prisilno poravnavo, je družba takoj pridobila za nekaj milijonov evrov novih poslov. V prihodnjih štirih letih se bodo po načrtih prihodki od prodaje zvišali s 43 na 62 milijon evrov. Medtem ko naj bi bil dobiček iz poslovanja (EBIT) pozitiven čez dve leti, naj bi družba s čistim dobičkom poslovala čez štiri ali pet. Po odpisu 17 milijonov od skupno 34 milijonov evrov dolgov do navadnih upnikov mora MLM v prisilni poravnavi te dolgove poplačati v štirih letih. Poleg proizvodnje za avtomobilsko industrijo se družba ukvarja še s kovačijo in proizvodnjo radiatorjev. Spomnimo, da sta lani propadli hčerinski podjetji Armal in Sanitec.