Poslovno omrežje družine Janković je včeraj dobilo nov udarec.

Zadalo mu ga je okrožno sodišče v Ljubljani, ki je na zahtevo Davčne uprave RS (Durs) podjetju Electa Naložbe (njegov lastnik je Damijan Janković) pred dnevi prepovedalo razpolagati z njegovim 20-odstotnim deležem v družbi BTC - Kratochwill. Durs je vpis »plombe« na deležu zahteval zaradi neizpolnjene davčne obveznosti. Koliko znaša dolg Electe Naložb do Dursa, za zdaj uradno ni znano. Podjetja namreč ni na nedavno objavljenem seznamu davčnih dolžnikov, a ker ta zajema podatke do 25. marca, bi to lahko pomenilo, da je Durs odločbo o plačilu davka Electi Naložbam izdal pozneje. Damijan Janković včeraj ni želel dajati izjav. »Sklep bom komentiral, ko ga bom prejel,« je pojasnil.

Ključ do odgovora na vprašanje o izvoru dolga Electe Naložb do Dursa se bržčas skriva v edinem vrednejšem premoženju podjetja – 54.300 kvadratnih metrov velikem zemljišču na Ljubljanskem barju, na katerem je Mestna občina Ljubljana po sprejetju občinskega prostorskega načrta julija 2010 dovolila gradnjo stanovanj. To zemljišče je Electa Naložbe že tri leta prej prenesla na Hypo Leasing v zameno za financiranje v višini 35,8 milijona evrov. Že nekaj dni po sklenitvi pogodbe je Electa Naložbe prvi priliv od Hypo Leasinga (17,5 milijona evrov) domala v celoti prenakazala na račun družbe Electa Inženiring.

Posel s Hypo Leasingom pritegnil pozornost Dursa

Posel z zemljiščem na ljubljanskem Barju pa je pritegnil pozornost Dursa. Ta je že v naznanilu suma kaznivih dejanj, ki ga je po opravljenem davčnem pregledu v podjetjih iz skupine Electe januarja lani poslal na vrhovno državno tožilstvo, opozoril na sum, da je bil cilj te pogodbe le pridobivanje likvidnih sredstev za financiranje povezanih oseb. Povedano preprosteje, dogovor s Hypo Leasingom naj bi pomenil zgolj finančno injekcijo za druga, močno zadolžena podjetja iz omrežja družine Janković. Ta naj bi s tem denarjem na ta način med letoma 2007 in 2011 financirala Zorana Jankovića. Po ugotovitvah komisije za preprečevanje korupcije so tako na njegov račun med letoma 2007 in 2011 skupaj nakazala okoli 2,4 milijona evrov, pri čemer je Janković pojasnil, da je šlo za vračilo posojila iz leta 2004. »To, da sem klical sina in rekel, nakaži, je logično, če mi je dolžan,« je takrat dejal ljubljanski župan. Samo leta 2011 je Zoran Janković po podatkih Dursa iz Electe Naložb prejel 581.500 evrov, uradno kot vračilo posojila, še 20.000 evrov pa si je izposodil Jure Janković.

Kje bodo v Electi Naložbah našli denar?

A kot so poudarili na Dursu, naj bi bil posel z zemljiščem na Barju del sheme, v kateri si povezane družbe navidezno prodajajo nepremičnine zato, da s pomočjo presežka DDV pridobivajo likvidna sredstva. Po oceni Dursa Electa Naložbe tako ni upravičena do odbitka DDV v višini skoraj 4,9 milijona evrov iz posla s Hypo Leasingom. Podjetje namreč po tem prenakazilu več let ni opravljalo drugih poslov, z nepremičninami, ki jih je vzela v leasing, pa prav tako ne obdavčljive dejavnosti. Domneve, da se zahteva Dursa nanaša prav na omenjeni DDV, Damijan Janković včeraj ni potrdil. Electa Naložbe sicer v zadnji javno objavljeni bilanci stanja izkazuje skoraj enak znesek odloženih obveznosti za davek (4,8 milijona evrov).

Pri tem je veliko vprašanje, kje bo podjetje, ki ima od začetka leta blokiran edini transakcijski račun, našlo denar za poplačilo davčne obveznosti in dolga do Hypo Leasinga. V letih 2010 in 2011 je namreč skupaj ustvarilo le slabih 900.000 evrov prihodkov, ob tem pa zabeležilo več kot 1,2 milijona evrov izgube. Njegov največji dolžnik Electa Inženiring je imel že na zadnji dan predlanskega leta za dobrih 255.000 evrov negativnega kapitala, račune pa blokirane že od začetka leta 2011. Že pred leti je Electi Naložbam padla v vodo dobrih 32 milijonov evrov vredna prodaja zemljišča na Barju podjetju Branton v lasti Bruna Filipiča, po eni od cenitev (opravil jo je Anton Bradač) iz leta 2010 pa poštena vrednost zemljišča na Barju znaša le še 18,3 milijona evrov.pc