Čeprav je eno od poslanstev Javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, investicij in turizma (Spirit) organiziranje skupnih sejemskih aktivnosti slovenskih podjetij, ima pri tem velike težave, v zadnjih mesecih pa je udeležbo na sejmih sofinancirala celo podjetjem, ki imajo do države neporavnane obveznosti.

Na julijskem nepremičninskem sejmu Eire v Milanu se je na stojnicah Spirita predstavilo pet podjetij, med katerimi je bila tudi družba Sipark, ki je v lasti Stanislava Sivca. Po javno dostopnih podatkih se Sipark brez pomoči Spirita in njegovega denarja sploh ne bi mogel udeležiti sejma. Računi podjetja, ki ga je mogoče najti na seznamu davčnih dolžnikov, so namreč blokirani že eno leto, kapital je negativen, podjetje bilanc za lansko leto ni oddalo, sodišče pa je junija začelo postopek izbrisa podjetja iz sodnega registra po uradni dolžnosti. Razlog: Sipark, ki je nameraval v bližini Krškega zgraditi sto milijonov evrov vreden turistični park, ne posluje na prijavljenem naslovu. V Spiritu so pojasnili, da je bil Sipark eden od projektov, ki jih je izbrala njihova komisija. Koliko so družbi prispevali za udeležbo na milanskem sejmu, niso konkretno razkrili. Povedali so le, da je dobil možnost predstavitve na Spiritovem razstavnem prostoru in vstopnice. To pomeni, da je država svojega davčnega dolžnika celo nagradila. Podoben »dosežek« kot na milanskem sejmu pa so lani dosegli v Spiritovem predhodniku Japtiju. Že ko je imel Sipark blokirane račune, so mu »na podlagi pozitivne ocene komisije« omogočili udeležbo na enem od največjih evropskih nepremičninskih sejmov Expo Real v Münchnu.

Od osmih nepremičninsko-investicijskih projektov, ki so se pod pokroviteljstvom Spirita predstavljali na sejmu v Münchnu, sta vprašljiva še najmanj dva. Eden je projekt 114 nizkomontažnih hiš ob regionalni cesti Maribor–Slovenska Bistrica podjetja Feku. Slednje vodi Alojz Ferlan, tesni poslovni sodelavec vplivnega mariborskega poslovneža Lea Ivanjka (Ferlan vodi Ivanjkovo družbo LL Trust). Konec lanskega leta je imel Feku za skoraj šest milijonov evrov dolgov in zgolj 200.000 evrov kapitala. Posojilnica - Bank Podjuna je sicer na Feku maja letos vknjižila zastavno pravico.

Drugi projekt, ki bi bil lahko vprašljiv, pa je Stari Slavnik v Kopru. Slednjega je Münchnu predstavljalo podjetje Zaliv, ki ga prek povezanih oseb obvladuje Alojz Gregorčič. Med Koprčani je projekt Slavnik – zaradi načrtovane gradnje 60-metrske stolpnice – pred meseci dvigoval veliko prahu. Zato ni izključeno, da bo nazadnje propadel.

Namesto da bi imel Spirit projekte za letošnji münchenski sejem pripravljene že pred časom, ko je potekel prvi rok za prijavo na sejmu, šele zdaj zbira možne kandidate za skupen nastop. Ti se lahko prijavijo do začetka septembra, kar bo pomenilo večje stroške za podjetje. Prijava do konca junija je namreč stala 550 evrov, do konca avgusta 700 evrov, do konca septembra pa stane 850 evrov. Tista podjetja, ki prijave niso oddala do konca junija, sploh ne bodo vključena v katalog, temveč bodo navedena samo na sejemski spletni strani. V Spiritu so pojasnili, da bo v sejemski katalog vpisan Spirit, ki zakupi razstavni prostor, na stojnici pa agencija omogoča predstavitev raznih investicijskih projektov. Pri tem so dodali, da se slovenska podjetja lahko na sejmu predstavijo tudi samostojno in vpišejo v sejemski katalog.