"Razpisan znesek v višini 100 milijonov evrov, je bil zgolj okvirni znesek. S sprejetim zneskom ponudb je bila zagotovljena zadostna likvidnost proračuna ob sprejemljivi obrestni meri," so za STA poudarili na finančnem ministrstvu.

Kot je na svoji spletni strani objavilo ministrstvo za finance, je bilo na avkciji zakladnih menic z oznako SZ61 (1. izdaja), ki bodo dospele 10. oktobra letos, podanih 50.620 lotov ponudb, od tega je ministrstvo sprejelo 32.250 lotov ponudb v skupni vrednosti 32,25 milijona evrov po enotni ceni 99,148 odstotka.

Na podlagi enotne cene, sprejete na avkciji, znaša enotna nominalna letna obrestna mera za omenjene vpisane zakladne menice 1,70 odstotka. Ponudbe so bile podane v razponu cene med 98,359 in 99,395 odstotka oziroma v razponu obrestne mere od 1,20 do 3,30 odstotka letno.

Na avkciji zakladnih menic z oznako DZ46 (1. izdaja), ki bodo dospele 10. aprila prihodnje leto, pa je bilo podanih 31.120 lotov ponudb, od tega je finančno ministrstvo 23.810 v skupni vrednosti 23,81 milijona evrov po enotni ceni 97,070 odstotka.

Na podlagi enotne cene, sprejete na avkciji, znaša enotna nominalna letna obrestna mera za vpisane zakladne menice 2,99 odstotka. Ponudbe so bile podane v razponu cene med 95,663 in 98,083 odstotka oziroma v razponu obrestne mere od 1,93 do 4,48 odstotka letno.

V minulih tednih oz. mesecih se je v javnosti uveljavilo mnenje, da ima Slovenija le dva meseca časa, da se z izdajo obveznice zadolži na trgu in izogne prošnji za finančno pomoč. Minister za finance Uroš Čufer je kljub temu miren. "Če ne bomo na trgu zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni," je dejal v nedavnem pogovoru za STA.

Zagotovil je, da "denarja v proračunu ne bo zmanjkalo". Iskanje novih sredstev za refinanciranje dolga in financiranje načrtovanih ukrepov ta trenutek ne vidi kot hudo pereč problem. "V normalnih razmerah bi bili zdaj res že na trgu z obveznico. Čeprav razmere niso normalne, pa nismo v položaju, ko bi morali na silo na trg," je dejal.

"Imamo možnost, da lahko počakamo na umiritev razmer in na to, da stalni investitorji v naše obveznice pridobijo nekoliko več lagodja in zaupanja glede slovenske ekonomske politike. Ko jim bomo predstavili naše načrte, to po mojem mnenju ne bo problem. Ne smemo sicer zanemariti vprašanja zadolževanja na trgu, a voda ne gori," je dejal minister.

V tem vmesnem času se država večinoma zadolžuje z zakladnimi menicami.