Slovenska odškodninska družba (Sod) bo lahko na skupščini Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), ki bo 10. junija, v imenu države izvrševala glasovalne pravice za 79,44-odstotni delež države pri predlogih sklepov, in morebitnih nasprotnih predlogih, povezanih s predlaganimi spremembami statuta.

Po predlogu bi statut med drugim dopolnili s pooblastilom upravi, da lahko v obdobju petih let s soglasjem nadzornega sveta in brez dodatnega sklepa skupščine osnovni kapital banke enkrat ali večkrat poveča za največ 400 milijonov evrov. Osnovni kapital bi se lahko povečal le za denarne vložke.

Kot sta uprava in nadzorni svet zapisala v obrazložitvi, je znesek odobrenega kapitala določen v večji višini, kot so trenutne kapitalske potrebe banke, saj uprava ocenjuje, da mora imeti na voljo možnost za takojšnje ukrepanje v primeru dodatnih zaostrenih razmer v gospodarskem okolju.

Tako bo lahko zagotavljala ustrezno strukturo in kakovost kapitala banke ter vzdrževala količnik kapitalske ustreznosti nad regulatorno določeno najnižjo vrednostjo, dodajata. Uprava in nadzorni svet ne predlagata izključitve prednostne pravice obstoječih delničarjev, ker ocenjujeta, da je treba obstoječim delničarjem zagotoviti možnost sodelovanja v postopku.

Sod bi dokapitalizacijo izvedel v dveh krogih

Skupščina bo poleg tega odločala o predlogu Soda za povečanje osnovnega kapitala z denarnimi vložki. Osnovni kapital bi se z izdajo novih delnic povečal za 300 milijonov evrov. Emisijska vrednost nove delnice bi znašala 1,02288 evra.

Dokapitalizacija bi se po predlogu Soda izvedla v dveh krogih. V prvem krogu bi delnice lahko vpisali vsi obstoječi delničarji, v drugem pa vsi obstoječi delničarji in tretje osebe po pozivu uprave. Posebnih omejitev pri vpisu delnic ne bi bilo. Rok za izvedbo dokapitalizacije bi bil po predlogu Soda 31. december.

Na dnevnem redu je tudi predlog za povečanje osnovnega kapitala s konverzijo obresti na hibridno posojilo. Banka ob konverziji 100 milijonov evrov državnega hibridnega posojila 18. marca namreč ni mogla skupaj s konverzijo glavnice pretvoriti tudi obresti, saj je skupščina decembra sprejela sklep o odobrenem kapitalu v višini 100 milijonov evrov.

Obresti do dneva pretvorbe glavnice znašajo 2,41 milijona evrov, tako da bi po predlogu sklepa za toliko povečali osnovni kapital s stvarnim vložkom. Terjatev bi pretvorili po tečaju, po katerem se je pretvorila glavnica hibridnega posojila, in sicer 1,015 evra.

Skupščina se bo po predlogu tudi seznanila z odstopom članice nadzornega sveta Dušanke Jurenec. Nadzorni svet skupščini za nadomestnega člana predlaga Gojka Koprivca.