Veliko negotovosti in tveganj

»Priča smo spodbudnim znamenjem, a je okrevanje območja evra še vedno šibko in neenakomerno,« je dejal prvi mož osrednje denarne ustanove v območju evra.

Po njegovih besedah pa je še vedno veliko negotovosti in tveganj, zato se je zavzel za previdnost in izogibanje pretiranemu optimizmu, pogovor povzemajo tuje tiskovne agencije.

Brezposelnost še vedno zelo visoka

»Trenutno smo v fazi, v kakršni so bile ZDA pred letom in pol. Podatki raziskav so dobri, a se še ne nanašajo na daljše obdobje. Gre za znan vzorec pri gospodarskem okrevanju po globoki krizi,« je povedal. Ob tem je med drugim opozoril, da je brezposelnost v evropski denarni uniji še vedno zelo visoka, saj presega 12 odstotkov.

Analitska hiša Markit je sicer danes objavila, da se je gospodarska dejavnost v območju evra januarja okrepila in dosegla najvišjo raven po juniju 2011. Evropska komisija pa je sporočila, da se je razpoloženje potrošnikov v območju evra januarja občutno izboljšalo. Vrednost kazalnika CCI, ki meri razpoloženje gospodinjstev v evropski denarni uniji, se je zvišala za 1,8 točke na -11,7 točke.