Po več mesecih pogajanj z bankami je upravi Save, kot kaže, naposled uspelo doseči dogovor o reprogramu posojil. Potem ko je v začetku minulega tedna dogovor podpisala večina bank, naj bi namreč danes kot zadnja svoj podpis pristavila tudi Sparkasse. Podrobnosti za zdaj še niso znane, po neuradnih informacijah pa dogovor določa podaljšanje posojil matični družbi Sava do konca leta 2014, medtem ko naj bi banke posojila Savini turistični diviziji podaljšale za pet let. Reprogram posojil matični družbi Sava določa tudi znižanje obrestne mere ter odlog plačila dela obresti. Do konca prihodnjega leta v Savi sicer ne bodo smeli najemati novih posojil, kupnino iz prodaje katere od njihovih naložb pa bodo morali nameniti za predčasno poplačilo dela glavnice posojil.

Kljub doseženem dogovoru pa v Savi še niso rešili svojih težav. Čeprav jim je v zadnjem letu dni uspelo odplačati za okoli sto milijonov evrov posojil, je Sava konec marca bankam še vedno dolgovala skoraj 190 milijonov evrov posojil, Sava Turizem pa še okoli 60 milijonov evrov.

V naslednjem letu in pol bodo morali v Savi opazneje izboljšati dobičkonosnost poslovanja njihove turistične divizije, ki je po več nedobičkonosnih letih že lani uspela ustvariti milijon evrov dobička pred davki, medtem ko se je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) povzpel na 12 milijonov evrov. Banke hkrati pričakujejo, da bodo v Savi še pred iztekom posojil pripravili tudi teren za prodajo Gorenjske banke oziroma združene Gorenjske banke in Abanke, vendar pa bo to v veliki meri odvisno od načrtovane 90-milijonske dokapitalizacije Abanke. mp