Predsednik uprave Žita Janez Bojc naj bi v zadnjih tednih intenzivno preigraval možnosti, kako bi prek terjatev prišel do večinskega paketa delnic konkurenčnega Mlinotesta. Po neuradnih informacijah naj bi Bojc v zadnjem času pri bankah že preverjal možnosti za odkup njihovih terjatev, ki jih je Vipa Holding zavarovala s svojimi delnicami Mlinotesta.

Pri načrtovanem prevzemu Mlinotesta bo imela ključno besedo Gorenjska banka, ki ima vpisano zastavno pravico na 48-odstotnem deležu ajdovske pekarske skupine. Prav tako ji je uspelo vpisati zaznambo na terjatev Vipe Holdinga do podjetja Go!, ki je uradno v lasti profesionalnega igralca golfa Iva Stomilovića. Spomnimo, da je Vipa Holding konec lanskega leta na Go! prenesla skoraj 30 odstotkov delnic Mlinotesta, čeprav ji Go! doslej za njih ni plačal še niti evra kupnine. Ob Gorenjski banki bo po navedbah naših virov pomembno vlogo pri prevzemu Mlinotesta imela tudi Abanka Vipa, ki je v sodnem sporu z Vipo Holding in njeno večinsko lastnico, družbo Vipa. Abanka je namreč konec lanskega leta že skušala unovčiti zavarovanja in Vipi Holding zaseči velik del njenega premoženja, vendar ji je sodišče na zahtevo vodstva Vipe Holding zaseg naložb do pravnomočno končanega spora prepovedalo. Toda Abanki je na drugi strani uspelo doseči, da Vipa Holding ne more prodati nobene od svojih naložb, kar Bojcu otežuje tudi načrtovan prevzem Mlinotesta.

Žitu pri načrtovanem prevzemu Mlinotesta gotovo ne ustreza niti ostro nasprotovanje lokalne skupnosti in odločitev vlade, ki je največjo slovensko pekarsko skupino uvrstila na seznam naložb, namenjenih prodaji. Prevzem Mlinotesta in postopek za prodajo večinskega paketa delnic se namreč izključujeta. Potencialni strateški partnerji bi namreč pred nakupom večinskega paketa delnic Žita gotovo želeli videti tudi, kakšne bodo sinergije med Mlinotestom in Žitom, kar bi postopke za prodajo večinskega deleža Žita po ocenah poznavalcev zamaknilo za najmanj dve leti.