Tovarno nogavic Polzela po odstopu Karmen Dvorjak od včeraj vodi nekdanji direktor Snežnika Robert Tomazin.

To je ključni sklep včerajšnje seje nadzornega sveta Polzele, ki je bila bistveno krajša, kot je bilo sprva predvideno. Nekatere od točk so namreč po naših informacijah črtali z dnevnega reda, med drugim tudi obravnavo forenzične revizije, ki je v družbi v času do leta 2011 odkrila številne nepravilnosti. Spomnimo, Tomazin se je Dvorjakovi v upravi družbe pridružil šele pred nekaj dnevi, ravno njegovo imenovanje pa je skupaj z omejitvijo pooblastil Dvorjakovo tako razjezilo, da se je odločila odstopiti.

Nadzorniki, ki jih po novem vodi Marko Slokar, so sicer odločili, da mora Dvorjakova v odpovednem roku, ki lahko traja tudi pet mesecev, sodelovati pri pogajanjih z bankami o reprogramiranju posojil. Ker je Slokar še z dvema predstavnicama zaposlenih v nadzornem svetu pred dnevi poskrbel za zamenjavo predsednice nadzornega sveta Branke Neffat, ki je bila na to mesto pred letom dni imenovana na zahtevo bank upnic, obstaja velika nevarnost, da si bodo banke premislile in posojil ne bodo reprogramirale. Banke namreč zahtevajo, da Neffatova ponovno postane predsednica nadzornega sveta, vendar o tem Slokar menda noče niti slišati. Namesto da bi v družbi spoštovali vse dogovore z bankami in pristopili k zadnji fazi sanacije, naj bi po neuradnih podatkih pripravljali načrt o prisilni poravnavi družbe. Če banke Polzeli ne bodo reprogramirale za pet milijonov evrov posojil, bo družba že v začetku prihodnjega leta kapitalsko neustrezna.

V tem primeru bo Polzela ostala tudi brez državne pomoči v višini milijona evrov. To je država že odobrila, vendar pred izplačilom sredstev zahteva, da se družba z bankami dogovori o reprogramiranju posojil. V skladu z dogovori z bankami bi morala Polzela do konca letošnjega leta izpolniti še več drugih zahtev. Ena od njih je podpis pogodbe za prodajo ene od nepremičnin za 300.000 evrov. Bankirjem mora družba med drugim predložiti tudi načrt poslovanja v prihodnjem letu in pismo o nameri o nakupu družbe od strateškega partnerja. Po koncu sanacije naj bi bila družba namreč prodana.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je Polzela utrpela za dobrih 300.000 evrov čiste izgube, kar je manj od načrtovane. Po prvih ocenah naj bi družba letos ob 10 milijonih evrov prihodkov od prodaje (to je približno milijon slabše od načrtov) ustvarila 229.000 evrov čistega dobička. Lani je sicer pridelala 1,7 milijona evrov izgube, predlani pa je ta znašala kar 4,6 milijona evrov. Nižji prihodki so posledica pomanjkanja obratnega kapitala. Kot so pojasnili v družbi, so zato težko sprejemali naročila in na ta račun utrpeli izpad prodaje v višini 830.000 evrov.