Na pričetku skupščine je predsednik uprave Sava Re Zvonko Ivanušič najprej predstavil poslovanje v minulem letu, ki ga je zaznamoval prevzem Zavarovalnice Maribor. »Zastavljene cilje smo uspeli doseči, čisti dobiček pa se je povečal za 190 odstotkov. Pozavarovalne premije so se v Sloveniji znižale zaza 11 odstotkov, v tujini pa zvišale za 26,5 odstotka,« je povedal Ivanušič.

Delničarji so potrdili predlog, po katerem Sava Re tudi letos ne bo izplačala dividend. Nekateri mali delničarji so želeli, da bi dividende delili že letos, vendar so delničarji podprli prvotni predlog uprave. Za prihodnje leto Ivanušič napoveduje izplačilo 30 odstotkov dobička v obliki dividend.

Letos naj bi skupina Sava Re ustvarila okoli 30 milijonov evrov čistega dobička, matična družba Sava Re pa okoli 20 milijonov evrov čistega dobička. Uprava in nadzorni svet sta dobila razrešnico za delo v minulem letu.

Za revizorja letnega poročila za leto 2013 je bil imenovan Ernest&Young.

Prva skupščina po uspešni dokapitalizaciji družbe

Današnja skupščina je bila prva po uspešni dokapitalizaciji družbe, ki predstavlja enega od stebrov slovenskega finančnega sektorja. Pozavarovalnica Sava se je dokapitalizirala v višini 55 milijonov evrov, in sicer z izdajo do 7.857.143 novih delnic. V treh krogih je 447 vlagateljev vpisalo 13.289.619 novih delnic v vrednosti 93,03 milijona evrov.

Nove lastniške strukture v Pozavarovalnici Sava še niso objavili, a pričakovati je, da največji lastnik ostaja Slovenska odškodninska družba. Drugi največji lastnik pa naj bi z dokapitalizacijo neuradno postala Evropska banka za obnovo in razvoj.

Pozavarovalnica Sava prevzela Zavarovalnico Maribor

Pozavarovalnica Sava je danes v skladu z dogovorom s Sodom uveljavila odkupno pravico za 4.882.813 delnic Zavarovalnice Maribor v lasti Soda. Zanje je odštela 51,23 milijona evrov oziroma 10,49 evra na delnico in tako svoj lastniški delež v mariborski zavarovalnici zvišala na 99,87 odstotka, so sporočili iz Pozavarovalnice Sava.

Pozavarovalnica Sava in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta v skladu z dogovorom iz lanskega decembra od Nove Kreditne banke Maribor za 65 milijonov evrov skupaj kupili njen 51-odstotni delež Zavarovalnice Maribor. Pozavarovalnica Sava je bila že pred tem 49-odstotni lastnik mariborske zavarovalnice.

Dogovor je predvideval, da bo Sod svoj delež ohranil le začasno, Pozavarovalnica Sava pa bo po dokapitalizaciji od njega odkupila njegov 39,21-odstotni delež. To je storila danes, nedavno pa je odkupila tudi nekaj delnic od malih delničarjev. Vse skupaj je Pozavarovalnica Sava za prevzem Zavarovalnice Maribor tako plačala nekaj nad 66 milijonov evrov.

Pozavarovalnica Sava je nedavno uspešno sklenila dokapitalizacijo. Kapital je okrepila za 55 milijonov evrov, in sicer z izdajo do 7.857.143 novih delnic. V treh krogih je 447 vlagateljev vpisalo 13.289.619 novih delnic v vrednosti 93,03 milijona evrov. Število vpisanih delnic je tako preseglo ponujeno število novih delnic za 69 odstotkov.