Ponedeljkova pogajanja so potekala do polnoči, a dogovora ni bilo. Kot je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hino povedala predsednica Sindikata kabinskega osebja Suzana Artuković Vuksan, so se med večurnimi pogajanji z upravo lahko dogovorili zgolj glede nematerialnih določil iz nove kolektivne pogodbe.

V sindikatu so ocenili, da so stališča uprave preveč trdna ter da jih zanima zgolj varčevanje. S podpisom kolektivne pogodbe s piloti in stevardesami pričakujejo, da bodo privarčevali 10 milijonov kun (1,37 milijona evrov).

Sindikati med drugim zahtevajo, da bi tudi v novi kolektivni pogodbi imeli enake pravice, kot so jih imeli v prejšnji, ki je potekla 1. aprila. Nasprotujejo tudi napovedanim odpuščanjem delavcev, ter zahtevajo odgovornost uprave za slabo stanje v družbi.

Medtem pa so danes v Samostojnem hrvaškem sindikatu zaposlenih v letalstvu z upravo podpisali novo kolektivno pogodbo, kot so pred nekaj tedni storili trije ostali sindikati družbe. Tako so kolektivno pogodbo podpisali približno dve tretjini vseh zaposlenih.

Sicer pa je sindikat kontrolorjev letenja napovedal, da nameravajo organizirati solidarnostno stavko s piloti in stevardesami.

Uprava družbe je potrdila, da stavka samo delno ovira običajni promet družbe ter da bo posledice stavke čutilo približno 900 izmed 4600 potnikov, ki imajo letalske vozovnice za današnje polete. Morali so prestaviti več kot 20 poletov, sicer pa so napovedali, da bodo večino potnikov prepeljali z najetimi letali ali z letali partnerskih družb.

Med njimi je tudi Adria Airways, ki naj bi opravila osem poletov za Croatia Airlines. Letala slovenske družbe bodo povezala Zagreb z Brusljem, Parizom, Prištino in Dubrovnikom ter Pulj z Erfurtom.

Vse informacije o poletih so objavili na spletnih straneh Croatia Airlinesa, dodatne podrobnosti pa ponujajo tudi po telefonu v svojem klicnem centru. Vsem potnikom, ki ne bodo mogli izkoristiti vozovnic med stavko, bodo vrnili denar ali izpostavili nadomestne vozovnice brez doplačila.

Hrvaška vlada se je zaradi večletnih poslovnih težav družbe Croatia Airlinesa odločila za prestrukturiranje družbe, ki predvideva tudi odpuščanja približno 230 delavcev in krčenje delavskih pravic zaposlenih. Po prestrukturiranju naj bi sledila tudi privatizacija hrvaškega letalskega prevoznika.

Minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić je tudi danes dejal, da hrvaški letalski družbi grozi stečaj, če prestrukturiranje ne bo uspešno. Ob tem je poudaril, da je edina možnost za obstoj družbe, da se tudi zaposleni odpovedo delu prihodkov. Izpostavil je še, da nizkocenovne letalske družbe komaj čakajo, da bi nadomestile Croatia Airlines.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da so se dolgovi nacionalne letalske družbe letos povzpeli na milijardo kun ali dobrih 133 milijonov evrov.