Ciprski zunanji minister Joanis Kasulidis je v četrtek dejal, da bi lahko omejitve, ki so jih v okviru ostrih pogojev posojilodajalcev evroskupine naložili bankam, odpravili po približno mesecu dni, če »bo vse potekalo tako gladko kot v četrtek«. Konzervativni predsednik države Nicos Anastasiades pa je danes povedal, da je Cipru uspelo zajeziti nevarnost bankrota ter da država s pomočjo hudih varčevalnih ukrepov namerava ostati članica Evra.

Ciprska centralna banka je ob odprtju bank med drugim uvedla omejitev iznosa gotovine iz države in nakupov s kreditnimi karticami ter prepovedala unovčevanje čekov. Poleg tega je uvedla omejitev dnevnega dviga denarja za posameznike na 300 evrov. Omejitve naj bi veljale le teden dni, vendar je centralna banka ob tem sporočila, da po tem času ne bodo odpravljene takoj, temveč sčasoma.

Banke so v četrtek odprli prvič po 16. marcu, in sicer po tem, ko je Ciper v ponedeljek dosegel dogovor z EU, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

Anastasiades je bil kritičen do domačih in evropskih bančnikov, ki so onemoglo ciprsko banko zalagali z vedno novimi količinami denarja, kar je na koncu zgolj povečal dolg, banke pa ni rešilo. Že devet mesecev so nekateri vedeli, da je bila druga največja banka Laiki pred bankrotom, a niso sprejemali odločitev in so čakali na novo vlado, medtem pa je dolg dosegel enajst milijard evrov. »Kako resni so bili uradniki, ki so dovolili financiranje bankrotirane banke z največjimi možnimi vsotami denarja?« je bil jezen predsednik, ki je strasti vseeno umiril in dodal, da to ni čas, da bi kazali s prstom.

Na skupni novinarski konferenci s švedskim zunanjim ministrom Carlom Bildtom je opozoril, da bo padec bruto domačega proizvoda večji, kot so napovedali decembra - torej več kot 3,2 odstotka.

Varčevalni program do 4. aprila

Sicer pa je ciprski minister za delo Haris Georgiades danes napovedal, da bo Ciper delovni skupini območja z evrom najkasneje do 4. aprila predložil celovit in z mednarodnimi posojilodajalci usklajen varčevalni program. To je pogoj, da steče proces odobritve pomoči v parlamentih držav z evrom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciper se namreč trenutno še usklajuje s strokovnjaki trojke - Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB). Poleg sanacije bančnega sektorja bo namreč morala vlada na otoku najverjetneje zmanjšati državni aparat, izvesti številne privatizacije in znižati tako pokojnine kot tudi plače v javnem sektorju.

Banke na Cipru so se medtem danes odprle ob običajni uri - 8.30 - in bodo odprte v skladu z običajnim urnikom do 13. ure. V četrtek so se namreč odprle šele opoldne. Poročajo o manjših vrstah pred bankami, potem ko so bile v četrtek dolge, a je dan minil mirno in brez izgredov. Proti pogojem pomoči je zvečer v Nikoziji protestiralo le kakih sto privržencev skrajne desne nacionalistične stranke Elam.

Omejitve na bančne transakcije ostajajo, tudi glede dovoljenega dviga 300 evrov na dan na osebo, ki pa bi jih lahko dokončno odpravili v mesecu dni. Omejitve, prve v območju evra, so uvedli iz strahu, da ne bi prišlo do odliva kapitala iz države.

Orfanides o vzrokih za krizo

Nekdanji guverner ciprske centralne banke Atanasios Orfanides je sicer v pogovoru za revijo Economist, ki ga povzema tiskovna agencija CNA, prepoznal vrsto vzrokov za ciprsko krizo. Med njimi sta globalna finančna kriza in izpostavljenost Grčiji. Vendarle pa je sam izid po njegovem mnenju zapečatilo delovanje prejšnje ciprske vlade, pa tudi slabo funkcioniranje območja z evrom v zadnjih treh letih.

Orfanides je delovanje evropskih partneric označil kot "zasedo". "Zakaj je nemška vlada vztrajala, da morajo sodelovati varčevalci? Edina logična razlaga, ki jo vidim, je ta, da Angelo Merkel septembra letos čakajo volitve," je poudaril.

Prejšnji ponedeljek zgodaj zjutraj so se finančni ministri območja z evrom s Ciprom dogovorili o 10 milijard evrov vrednem finančnem paketu. Za pomoč je Ciper zaprosil že junija lani, potem ko sta banki Laiki in Bank of Cyprus po obsežnem odpisu dolga Grčiji zaprosili za državno pomoč. Kot del dogovora bodo banko Laiki dokončno zaprli.