Stepišnik je po današnji seji vlade povedal, da Cimos potrebuje okoli 35 milijonov evrov likvidnostnih sredstev, ki jih bodo s posojili zagotovile banke, država pa bo za ta posojila jamčila.

Vlada je tako sprejela sklep, da bo takoj po odpravi zakonskih omejitev, po prejemu zelene luči s strani Evropske komisije in ob predhodnem dogovoru o načinu sodelovanja obstoječih lastnikov in bank upnic v postopku reševanja in prestrukturiranja ter o načinu izstopa države iz lastništva družbe dodelila državno pomoč v obliki subsidiarnega poroštva za odobritev 35 milijonov evrov kratkoročnih bančnih posojil podjetju.

Sklep je bil danes podpisan, vlada pa ga je poslala v Bruselj.

Dolgoročnejša sanacija finančne strukture

A ta veliki zaposlovalec po ministrovih besedah potrebuje tudi dolgoročnejšo sanacijo finančne strukture. Ta je prvotno naloga lastnikov, nato bank, v tretjem koraku pa lahko pri tem pomaga država. V primeru Cimosa naj bi tako šlo za dokapitalizacijo oziroma pretvorbo terjatev s strani upnikov v kapital.

Državna pomoč lahko traja največ šest mesecev, nato je treba po Stepišnikovih pojasnilih z drugimi deležniki dolgoročno rešiti podjetje.

Minister ocenjuje, da v primeru Cimosa ne bo treba vračati državne pomoči, kot to Evropska komisija zahteva v primeru pomoči begunjskemu Elanu. Vsaka pomoč, ki jo je treba vrniti, je namreč po Stepišnikovem mnenju zelo velika škoda za gospodarstvo. Sklep o državnem poroštvu je bil danes podpisan, vlada pa ga je poslala v Bruselj.

Pomoč za reševanje n prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah

Cimos je, tako Stepišnik, pilotski primer za uporabo sistemskega ukrepa, ki ga je danes prav tako sprejela vlada. Gre za predlog novele zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb v težavah.

Če bodo podjetja vzporedno z reševanjem njihovih finančnih težav izpeljala poslovno prestrukturiranje in pokazala dobre rezultate, je treba več perspektivnih podjetij tako reševati in tako ohranjati gospodarske temelje države, je prepričan Stepišnik.

V Cimosu se na novico o odobritvi državnega poroštva za zdaj še niso uradno odzvali. Danes sicer zasedajo tudi nadzorniki Cimosa. Kot so pojasnili iz službe za odnose z javnostmi, se bodo s sporočilom za javnost morda odzvali v petek.