Kapitalska družba, ki je 7,8-odstotna lastnica Cetisa, in Slovenska odškodninska družba, ki ima 7,47 odstotka Cetisa, sta na skupščini podali nasprotni predlog, da se zoper člane organov vodenja in nadzora družbe vložijo odškodninske tožbe za posle, ki se nanašajo na delnice Hita.

Njun predlog so delničarji zavrnili, po sprejetju predloga nadzornega sveta pa je Kovinoplastika Lož kot 9,32-odstotna lastnica Cetis napovedala izpodbojno tožbo, so prek spletnih straneh Ljubljanske borze sporočili iz Cetisa.

Na podlagi ugotovitev omenjenega poročila, ki ga je pripravil posebni revizor BDO Revizija, je nadzorni svet Cetisa ugotovil, da vseh predpostavk za uveljavljanje odškodninskih zahtevkov ni bilo mogoče ugotoviti, zato je predlagal skupščini, da se tožbe za povrnitev škode ne vlagajo. Temu stališču je sledilo tudi višje sodišče.

Revizorji niso odkrili oškodovanja

Iz posebnega revizijskega poročila namreč izhaja, da v zvezi z vodenjem poslov, sklenjenih s Krekovo družbo, Cetis Grafom in Kovinoplastiko Lož ni bilo ugotovljeno oškodovanje Cetisa. Posebni revizor oškodovanja družbe ni ugotovil niti pri pregledu poslov, sklenjenih z Zvonom Ena Holdingom in Zvonom Dva Holdingom, v delu, ki se nanaša na osnovne dejavnosti Cetisa ter na nakup in prodajo delnic IF Bosfin iz BiH.

Posebni revizor pa je ugotovil neskrbnost članov organov vodenja in nekaterih članov nadzora pri sklepanju poslov z delnicami Hita, vendar pa poročilo ne vsebuje nobenih ugotovitev o nastanku in višini oškodovanja, niti ne pojasnjuje, kaj konkretno bi lahko predstavljajo škodo, ki bi družbi nastala zaradi teh poslov.

Cetis, ki se ukvarja z grafičnimi in dokumentacijskimi storitvami, je v tretjem četrtletju letos ustvaril 8,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je v primerjalnem obdobju zvišal z 1,3 milijona na 1,6 milijona evrov.

Čisti dobiček Cetisa je v devetih mesecih dosegel 1,5 milijona evrov, dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) pa 2,2 milijona evrov. Vsi kazalci so nekoliko nad načrtovanimi.