Sojenje v odmevni aferi Vzajemna, kjer njenemu nekdanjemu predsedniku uprave Marku Jakliču očitajo polmilijonsko oškodovanje družbe pri poslih s S & T Slovenija in prelivanje denarja v njegovo podjetje na Hrvaškem, bo očitno vsaj na začetku potekalo brez navzočnosti prvoobdolženega.

V nasprotju s Klavdijem Godničem, Francetom Henigmanom in drugimi vpletenimi, ki jim grozi visoka denarna kazen in več let zapora, namreč Jaklič ni prevzel sodnega vabila na včerajšnji predobravnavni narok. Pošiljka se je po mesecu dni vrnila na okrožno sodišče v Ljubljani, tako da je bil narok preložen na 24. marec. Čeprav lahko ta poteka brez prisotnosti Jakliča, je sodnica Andreja Sedej Grčar neomajna. »To je kazenski postopek, zagotovila bom Jakličevo navzočnost na podlagi pooblastil, ki mi jih daje zakon,« je povedala. »Marko Jaklič dela pri projektih v tujini,« ga je branil odvetnik Boštjan Penko. Toda tudi on ni bil seznanjen s tem, ali je Jaklič dobil vabilo in zakaj ga ni bilo na sodišče.

Glede na to, da je nekdanji prvi mož Vzajemne in zatem direktor Lekarne Ljubljana ugovarjal obtožnici, se bo pred začetkom sojenja očitno izrekel za nedolžnega. Kot smo v Dnevniku že poročali, se bodo obdolženci branili s trditvijo, da je bilo 550.000 evrov, ki so potovali od Vzajemne do S & T Slovenija in nato na račune Jakličevega podjetja na Hrvaškem, končali pa v nepremičninah v Dalmaciji, namenjenih plačilu Boštjana Jakliča, brata prvoobdolženega. tm