Ukrep je odobrila začasno, dokler ne bo sprejela stališča o načrtu prestrukturiranja, ki ga mora Slovenija predložiti najpozneje do 21. novembra.

V načrtu za prestrukturiranje je treba zagotoviti, da bo podjetje sposobno preživeti brez nadaljnje državne pomoči, da bo v zadostni meri krilo stroške lastnega prestrukturiranja ter da se izkrivljanje konkurence, ki jo povzroči pomoč, odpravi z izravnalnimi ukrepi.

Cimos v resnih težavah

Cimos, ki zaposluje skoraj 7000 ljudi, je trenutno v resnih finančnih težavah zaradi pomanjkanja obratnih sredstev in visokih posojil, obenem pa se sooča s šibkim povpraševanjem po novih avtomobilih, so položaj podjetja opisali v komisiji.

Slovenija namerava zato izdati jamstvo za 35 milijonov evrov posojila, ki ga je več bank nedavno odobrilo skupini Cimos. To naj bi skupini Cimos omogočilo rešitev sedanjih likvidnostnih težav in čas za pripravo načrta temeljitega prestrukturiranja, so stanje povzeli v Bruslju.

Komisija meni, da je ukrep v skladu z njenimi smernicami o reševanju in prestrukturiranju podjetij v težavah, pri čemer izpostavlja, da je znesek pomoči omejen na sredstva, potrebna za nadaljnje poslovanje podjetja v naslednjih šestih mesecih.

Slovenski organi so se zavezali, da bodo predložili načrt prestrukturiranja

Poleg tega so se slovenski organi zavezali, da bodo predložili načrt prestrukturiranja, katerega cilj bo zagotoviti nadaljnji obstoj skupine Cimos, so poudarili v Bruslju.

V skladu s smernicami EU o državni pomoči za reševanje in prestrukturiranje lahko podjetja, ki so v težavah, prejmejo državno pomoč pod določenimi pogoji.

Pomoč se lahko dodeli za obdobje šestih mesecev, pri čemer gre za pomoč za reševanje. Po tem roku je treba pomoč vrniti ali predložiti načrt prestrukturiranja, ki ga odobri komisija, pri čemer gre za pomoč za prestrukturiranje.