V Bruslju so ocenili, da je načrt za likvidacijo, ki so ga konec junija predložili avstrijski organi, skladen s pravili EU.

Načrt sicer določa, da se operativni deli bančne skupine, ki je v 100-odstotni državni lasti, prodajo, preostali nezdravi deli pa se vključijo v postopek likvidacije. Prodajna pogodba za avstrijsko podružnico je bila podpisana maja letos, bančna mreža v jugovzhodni Evropi oz. na Balkanu pa bo prodana najpozneje do 30. junija 2015.

Do zaključka prodajnega postopka se je Avstrija zavezala k izvajanju vrste omejitev za nove posle, zlasti povezane z nadzorom tveganja. S tem želi izboljšati tržnost podružnic in omejiti izkrivljanje konkurence.

Z odobritvijo načrta se zaključuje eden od najdaljših primerov državne pomoči v bančnem sektorju od začetka finančne krize.

Najboljša odločitev«, ki so jo lahko pričakovali

Potem ko je evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia marca zagrozil, da bo Hypo zaprl že do konca leta, kar naj bi Avstrijo stalo 16 milijard evrov, je avstrijska finančna ministrica Maria Fekter današnjo odločitev komisije po poročanju tiskovne agencije Reuters označila kot najboljšo, ki so jo lahko pričakovali.

Bančna skupina je v težave oz. insolventnost zašla ob izbruhu krize leta 2008, potem ko se je desetletje z vratolomno hitrostjo širila po Balkanu. S Hypo Alpe Adria banko in Hypo Leasingom je prisotna tudi v Sloveniji.

Hypo Group Alpe Adria International je prvi znesek pomoči od Avstrije prejela že decembra 2008. Od takrat je bilo v podporo banki sprejetih več ukrepov pomoči iz javnih sredstev.

Skupno je bančna skupina prejela 2,85 milijarde evrov kapitala ali kapitalskih jamstev, 300 milijonov evrov jamstev za sredstva in 1,35 milijarde evrov jamstev za refinanciranje, so nanizali v Bruslju. Na Dunaju medtem ocenjujejo, da so Hypu doslej pomagali s 3,1 milijarde evrov.

Vodilni posojilodajalec v osrednji in vzhodni Evropi naj bi v nadaljevanju samo letos potreboval med 1,9 in tri milijarde evrov dodatnega kapitala, od danes do leta 2017 pa med 2,6 milijarde po osnovnem scenariju do 5,4 milijarde evrov po najbolj pesimističnem scenariju, piše Reuters.

Bančna skupina Hypo Alpe Adria Bank International je sicer v letošnjem prvem polletju ustvarila 860 milijonov evrov čiste izgube. Lani je pridelala 28,1 milijona evrov čiste izgube, še predlani pa je poročala o 59,1 milijona evrov čistega dobička.