Evropska komisija v poročilu v zvezi s Francijo ugotavlja, da njena odpornost na zunanje šoke kopni. Srednjeročne obete za rast njenega gospodarstva so okrnila že nekaj časa trajajoča neravnovesja, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavili v Bruslju.

Med slabostmi države so našteli padec izvozne moči, rigidnost delovne zakonodaje in najnižjo dobičkonosnost podjetij. Poleg tega visok javni dolg, ki še narašča, zmanjšuje izpostavljenost francoskih javnih financ na šoke, kar bi se lahko negativno odrazilo na celotnem gospodarstvu, so dodali.

Francoski javni dolg je lani dosegel 90,3 odstotka bruto domačega proizvoda.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je na današnji novinarski konferenci v Bruslju zato izpostavil tudi pomen Francije za območje evra.

"Francija je ključna država tako glede na svojo velikost kot glede na geo-gospodarsko pozicijo," je poudaril. "Zdravje njenega gospodarstva ima neposreden učinek na zdravje gospodarstva celotnega območja evra," je dodal.

Rehn je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa spregovoril tudi o Irski in Portugalski. Finančne ministre evrskih držav je pozval, naj državama odobrijo prošnjo, da se jima podaljša ročnost za vrnitev posojil.

Evropska komisija vztraja, da je Portugalska, četudi je njeno ustavno sodišče minuli teden štiri varčevalne ukrepe razglasilo za neustavne, kar bo v državnem proračunu povzročilo 1,3 milijarde evrov veliko luknjo, dobro na poti. Kot poudarja, Lizbona prihaja z novimi ukrepi in se drži fiskalnih ciljev, dogovorjenih s posojilodajalci.

Na Irskem medtem večjih problemov ni.

Evroskupina bo o tem vprašanju odločala ne neformalnih pogovorih v petek v Dublinu.

Slovenija se medtem po mnenju komisije sooča s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, ukrepanje pa je zato nujno. Bruselj najhujša, presežna neravnovesja sicer ugotavlja le v Sloveniji in Španiji.