Bojazen 44 zaposlenih iz podjetja Sadeko iz Rimskih Toplic se je izkazala za upravičeno. Novembra lani, manj kot dva meseca po tistem, ko so potapljajočo se tovarno otroškega pohištva kupili pogrebniki podjetij iz Celja, je ta končala v stečaju, v vmesnem času pa so iz nje prek slamnatih podjetij pobrali še zadnjih nekaj deset tisoč evrov premoženja.

Sadeko, ki se je od leta 1996 ukvarjal z izdelavo otroških posteljic in v zadnjih letih tudi izdelkov iz masivnega lesa, je bil dolgo časa v lasti Janka Kovačiča, Draga Deželaka in Alojza Seitla, nato so ga julija 2008, ko je tovarna zašla v izgubo, prodali celjskemu podjetju M&A Marjane in Andreja Omana, ki prav tako izdeluje pohištvene izdelke. Izgubo jima je sicer uspelo zakrpati, a sta lani zaradi slabih poslovnih rezultatov obupala in se Sadeka septembra lani tudi znebila.

Brezplačno sta ga prepustila razvpitemu celjskemu pravniku Borisu Karlovšku, ki je imel zaradi sumljivih poslov v zadnjih letih že večkrat opraviti s policijo in tožilstvom. Na položaj direktorja Sadeka je posadil Igorja Halerja iz Hrastnika, vendar je po naših informacijah podjetje v resnici upravljal Karlovšek. Njegovo ime je tudi v ospredju zgodbe o Kosovelovi ulici v Celju, ki je znana kot pokopališče podjetij, osumljenih davčne utaje. Karlovšek in tudi Haler sta namreč v več primerih nastopala kot zastopnika podjetij, dokler niso bila izbrisana iz sodnega registra.

Ko je Sadeko končal v stečaju, se je upravitelj Rok Sodin lotil raziskovanja, kaj se je dogajalo v tistih dveh mesecih, ko je bil lastnik podjetja Karlovšek. Sodin je ugotovil, da sta z njim na veliko začela sodelovati podjetji 4 Dejavnosti in Tri-Slam 2000, ki ju je ustanovil prej omenjeni Haler. Še pred začetkom stečaja je Sadeko do njiju izkazoval za 128.000 evrov neporavnanih terjatev.

Če so vpleteni uporabili podjetje 4 Dejavnosti za izplačevanje plač zaposlenih v Sadeku in plačilo dela stroškov za redno poslovanje, potem ko je imelo podjetje že blokirane račune, je zgodba pri podjetju Tri-Slam 2000 bolj sporna. Kot se je izkazalo, so kupce Sadeka obvestili, naj svoje dolgove plačajo na račun podjetja Tri-Slam 2000, ki pa je bilo septembra 2012 izbrisano. Kljub temu je poslovalo tudi po tem datumu in sprejemalo plačila kupcev. Od Halerjevih podjetij so izterjali nekaj denarja, v stečajno maso pa se verjetno nikoli ne bo vrnilo slabih 84.000 evrov.

Če je Sadeko še konec decembra 2011 izkazoval za dobra dva milijona evrov sredstev, je Sodin po izvedenih cenitvah ugotovil, da vrednost zastavljenih nepremičnin, opreme, zalog in terjatev znaša le 600.000 evrov. Do tolikšne razlike naj bi prišlo predvsem zaradi precenjenih zalog, tako da je upravitelj predlagal upnikom, naj naročijo izredno revizijo za zadnja tri leta. Na drugi strani ima Sadeko za nekajkrat več dolgov. Samo zaposleni so prijavili za več kot 400.000 evrov prednostnih terjatev. Država, Abanka Vipa in Banka Celje imajo medtem za okoli pol milijona evrov ločitvenih zahtevkov, navadnih terjatev pa je še za 366.000 evrov.