»Nemčija ni le prijateljica Slovenije, ampak tudi njena najpomembnejša gospodarska partnerka,« je izpostavila Merklova. Kanclerka je pozdravila odločitev slovenske vlade za privatizacijo in povedala, da je Nemčija zainteresirana za sodelovanje svojih podjetij v tem procesu. Od Bratuškove je prejela zagotovila, da so tudi nemška podjetja pri privatizaciji dobrodošla in dodala, da je tudi Nemčija odprta za slovenska podjetja.

Vlado pohvalila za proces privatizacije

Kanclerka je kot prvo temo srečanja izpostavila proces privatizacije v Sloveniji in pohvalila slovensko vlado, da se je odločila za to pot. Kot je dejala, je Nemčija vsekakor zainteresirana za privatizacijo v Sloveniji oziroma za to, da pri njej lahko sodelujejo nemška podjetja.

Bratuškova ji je, kot je dejala na novinarski konferenci po srečanju, zatrdila, da je Slovenija odprta za vlagatelje iz vseh držav, tudi Nemčije, ter da bo ta proces potekal transparentno. Kar je bilo mogoče storiti politično, smo storili, sedaj pa je na podjetjih, da delajo naprej, je dodala kanclerka.

Iskanje strateškega partnerja

Kot je povedala Bratuškova, o konkretnih poslih danes nista govorili. V javnosti se je sicer govorilo predvsem o interesu nemškega Deutsche Telekoma za nakup Telekoma Slovenije.

Premierka je tako kanclerki po lastnih besedah predvsem predstavila sprejet paket privatizacije ter ji povedala, da je glavni cilj poiskati strateškega partnerja in obenem doseči primerno oziroma čim boljšo kupnino. Poleg tega mora celoten postopek potekati zelo transparentno, je poudarila.

»Naša trenutna pot je prava«

Kot drugo temo pogovorov sta obe predsednici vlad izpostavili finančne in gospodarske težave ter reformne procese v Sloveniji in EU. Kot je dejala Bratuškova, je kanclerki natančneje predstavila, kaj je v naši državi že bilo in kaj še bo storjenega v tej smeri. Pri tem sta po njenih besedah s sogovornico ugotovili, »da je naša trenutna pot prava«. Bratuškova je sicer na današnji novinarski konferenci večkrat zatrdila, da Slovenija dela in da je na dobri poti, da se izkoplje iz težav.

»Verjamem, da slovenska vlada sama ve, kaj mora storiti,« pa je na novinarsko vprašanje, kaj bi poleg javnofinančne konsolidacije še priporočala Sloveniji za zagon gospodarstva, odgovorila Merklova. Obenem je sicer izpostavila dve po njenem mnenju ključni področji za gospodarstvo Slovenije - banke in znova privatizacijo.

Slednja je pomembna ne le zato, ker prinaša denar v državno blagajno, ampak je tudi bistvena za dinamičen razvoj gospodarstva, kar se je pokazalo tudi v Nemčiji, je poudarila.

Povrnitev zaupanja v banke

Glede bank pa je izpostavila, da je nujno povrniti zaupanje v slovenske banke, pri čemer je pomembna izvedba stresnih testov, ki bodo mednarodno priznani.

Bratuškova je Merklovi danes predstavila proces preverjanja slovenskih bank, in kanclerka ima vtis, »da Slovenija vse stavi na to, da pride na pot stabilnosti in predvsem premaga negotovost mednarodnih vlagateljev ter vzpostavi zaupanje, iz zaupanja pa lahko znova nastane rast in ta je predpogoj za nastajanje novih delovnih mest, še posebej za mlade«.

Prvo dvostransko srečanje

Kanclerka je sicer obenem izpostavila še tretje pomembno področje. Kot je spomnila, se je Bratuškova dopoldne v Berlinu udeležila poslovnega foruma start-up podjetij in prav to je po njenem področje, kjer čaka Evropo še veliko dela. Treba je vzpostaviti ugodne pogoje, ponuditi priložnosti mladim in jih tako obdržati doma.

Merklova je sicer danes še spomnila, da sta se z Bratuškovo spoznali že v okviru Evropskega sveta, a danes je potekalo prvo dvostransko srečanje, in kanclerka upa, da je to pomemben znak, da se bodo slovensko-nemški odnosi še naprej tako dobro razvijali kot v minulih več kot 20 letih.

Povedala je tudi, da sta obe z Bratuškovo veseli, da je bil dosežen dogovor o večletnem finančnem okviru EU, saj to zagotavlja stabilnost financiranja v uniji v obdobju do leta 2020.

Izmenjali poglede glede širitev EU

Poleg tega je izpostavila sodelovanje Slovenije in Nemčije glede Zahodnega Balkana in izrazila veselje, da je Slovenija uspela preseči spore s Hrvaško.

Bratuškova je dejala, da sta s kanclerko med drugim izmenjali poglede na širitev EU. Kot je dejala, smo ji vsi naklonjeni, a pod pogojem, da države izpolnijo vse pogoje in vstopajo v evropsko družino pripravljene, sicer lahko sledijo težave.

Izpostavila je še, da sta se s kanclerko dotaknili tudi problema brezposelnosti mladih, ki v Nemčiji, kot vemo, nikakor ni tako velik kot pri nas.

Bratuškova potovala s falconom

Bratuškova je današnji delovni obisk v Berlinu, kamor je pripotovala s falconom, začela na poslovnem forumu, posvečenem potencialu start-up podjetij. Namen dogodka je bil spodbujanje internacionalizacije in povezovanje slovenskih start-up podjetij z nemško start-up infrastrukturo, izmenjava dobrih praks ter pregled možnosti za iskanje potencialnih investitorjev.

Po srečanju z Merklovo pa jo je čakalo še srečanje s predstavniki slovenske skupnosti v Berlinu v prostorih slovenskega veleposlaništva v nemški prestolnici.