Bratuškova in Miller sta poleg izmenjave informacij o napredku izvajanja Južnega toka v Sloveniji govorila tudi o poteku te investicije širše v Evropi.

Premierka je hkrati predsednika upravnega odbora Gazproma Millerja prosila tudi za sprotno seznanjanje glede napredka pri izvajanju celotnega projekta.

Predsednica vlade Bratuškova je poudarila tudi, da so dobri odnosi s tujimi investitorji ključni za dober razvoj slovenskega gospodarstva, pri čemer je Južni tok zelo pomemben projekt za Slovenijo, saj je investicija vredna 1,1 milijarde evrov, so še sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Sporazum med vladama Slovenije in Rusije o sodelovanju pri gradnji in delovanju plinovoda na ozemlju Slovenije je bil podpisan novembra 2009. Projekt Južni tok pa je bil zapečaten novembra lani, ko sta Rusija in Slovenija dokončno potrdili investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok.

Gradnja plinovoda Južni tok naj bi se v Sloveniji po načrtih začela leta 2015, plin pa bi lahko čez slovensko ozemlje stekel v letu 2017.