"Politična nestabilnost ogroža izvajanje programa strukturnih reform v letih 2014-2015, vključno s privatizacijo ključnih podjetij v državni lasti," je agencija Fitch zapisala v sporočilu, objavljenem na njenih spletnih straneh.

Dodala je, da so reforme, ki jih je slovenska vlada sprejela v zadnjih letih, pripeljale do hitrejšega gospodarskega okrevanja od pričakovanega, ki pa bi se v letu 2015 lahko nadaljevalo le skromno.

Potem ko se je lani izognila potrebi po mednarodni pomoči, se Sloveniji obetajo predčasne volitve, ki jih je povzročil spor za vodstvo znotraj največje vladne stranke PS, je zapisala bonitetna agencija s sedežem v Londonu.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v začetku tedna napovedala, da bo po izgubi vodilnega položaja v stranki odstopila, hkrati pa se je začela s koalicijskimi partnerji pogovarjati o prvem mogočem datumu predčasnih volitev.

Ukrepi vlade bistveno zmanjšali tveganja

Bonitetna ocena agencije Fitch za Slovenijo ostaja nespremenjena pri BBB+, kamor jo je znižala maja lani. Takrat je kot razlog za znižanje navedla negotovosti glede učinkov sanacije bank in nadaljevanja recesije na vzdržnost slovenskih javnih financ.

Zdaj Fitch ugotavlja, da so ukrepi slovenske vlade konec leta 2013 in v začetku leta 2014 bistveno zmanjšali tveganja, ki spremljajo bančni sektor. Zaradi 3,2-milijardne injekcije iz državnega proračuna v banke se je kapitalska ustreznost bančnega sektorja januarja letos povečala na 13,6 odstotka, kar je 3,4 odstotne točke več kot konec leta 2012.

Slovensko gospodarstvo okreva hitreje, kot se je pričakovalo. Agencija Fitch je tako zvišala napoved o gospodarski rasti za leto 2014 na 0,5 odstotka, potem ko je njena prejšnja napoved kazala na skrčenje obsega bruto domačega proizvoda za 0,6 odstotka. Izboljšanje napovedi je posledica vedrejših napovedi za območje evra ter postopnega okrevanja domače potrošnje, je pojasnila.