Kot je danes sporočilo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, je bil cilj akcijskega programa, tj. 25-odstotno zmanjšanje upravnih obremenitev, dosežen in celo presežen, saj sta Evropski parlament in Svet EU do zdaj sprejela ukrepe v skupni vrednosti 32,3 milijarde evrov (26,1 odstotka).

Ukrepi vključujejo prehod na sistem popolnoma elektronskega izdajanja računov z DDV in znižanja števila podjetij, ki morajo predložiti podatke za statistike trgovanja znotraj EU.

Zadnja pobuda, ki je bila sprejeta junija letos, še dodatno poenostavlja računovodska pravila za mala podjetja z največ 50 zaposlenimi, kar naj bi po ocenah omogočilo letne prihranke v višini približno 1,5 milijarde evrov.

Na predstavništvu so poudarili še, da komisija s skrajšanjem upravnih postopkov na ravni EU pomaga podjetjem, zlasti malim, da svoje vire osredotočijo na osnovno dejavnost, namesto da bi trošila čas in denar za nepotrebno birokracijo.

Poleg tega Bruselj po njihovih navedbah tesno sodeluje z državami članicami, da bi si izmenjavale dobre prakse pri izvajanju zakonodaje EU, saj je pogosto kar tretjina upravnih obremenitev za podjetja, ki izhajajo iz zakonodaje EU, posledica izvajanja evropskih zahtev na nacionalni ravni.