Bilančna vsota bančnega sistema se je v maju povečala za 380 milijonov evrov, kar je vplivalo na počasnejšo medletno dinamiko krčenja bilanc. Od konca lanskega leta, ko je dosegla 46,12 milijarde evrov, se je do konca maja znižala na 46,04 milijarde evrov, kažejo danes objavljeni podatki Banke Slovenije.

Bruto dohodek bank je v prvih petih mesecih dosegel 464,8 milijona evrov in bil 17 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani. Čiste obresti so znašale 318,4 milijona evrov in bile za dobrih 20 odstotkov nižje kot v enakem obdobju lani. Neobrestni prihodki pa so se znižali za 8,8 odstotka na 146,4 milijona evrov.

Maja se je nadaljevalo zmanjševanje posojil nebančnemu sektorju, obseg posojil je letos do konca maja upadel za 265 milijonov evrov.

Na letni ravni je bil obseg posojil manjši za skoraj 1,1 milijarde evrov oziroma 9,3 odstotka. K temu so slabo polovico prispevala znižana posojila nefinančnim družbam, ki so se medletno znižala za 12,8 odstotka. Dinamika rasti posojil gospodinjstvom se je maja medletno znižala za 3,1 odstotka.

Pomemben dejavnik zmanjševanja kreditne aktivnosti bank ostajajo omejeni viri financiranja. Letos so se obveznosti slovenskih bank do bank v tujini zmanjšale že za 1,13 milijarde evrov, od tega 650 milijonov banke v večinski tuji lasti, kar je primerljivo s tistim v enakem obdobju lani.

Maja so se znižale tudi vloge gospodinjstev za 81,2 milijona evrov, vendar je znižanje v primerjavi z aprilom bolj zmerno, in ne več tako izrazito kot v predhodnih dveh mesecih. Vloge nefinančnih družb so ostale nespremenjene.

Delež terjatev z zamudami nad 90 dni med vsemi terjatvami je maja znašal 15,9 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila in 1,5 odstotne točke več kot ob koncu lanskega leta. Samo med podjetji je delež slabih terjatev pri 26,9 odstotka, kar je 2,9 odstotne točke več kot ob koncu 2012.