Podjetje Agroservis iz Murske Sobote, ki se ukvarja s prodajo in servisom avtomobilov znamk Toyota, Renault, Citröen in Kia in na leto ustvari več kot 20 milijonov evrov prihodkov, je bankrotiralo. Medtem ko njegov direktor in lastnik Borivoj Lalović išče (novega) strateškega vlagatelja, je kot nujni ukrep za preživetje skupine in ohranitev okoli 115 delovnih mest predlagal začetek prisilne poravnave in odpis tudi do polovice nezavarovanih dolgov.

Skupino, ki jo sestavljajo podjetja Agroservis, Avto Ares, Avto Cit, A Servis in Vrtnarija Sum Sobota, so na kolena spravile banke. Po navedbah zdaj že nekdanjega direktorja Agroservisa Albina Gubiča se je »agresivnost bank upnic« začela že v letu 2012, ko so jim obresti na posojila dvignile na povprečnih 7,5 odstotka. Obenem so terjale povečano plačilo glavnic, tako da so jim morali skupaj z lizingi vrniti okoli 1,4 milijona evrov. To je skorajda enako višini denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), ki ga je leto prej ustvarila celotna skupina. »Na začetku leta 2013 se je pritisk bank upnic po vrnitvi najetih posojil še stopnjeval. Razmere so postajale nevzdržne, saj smo zaostajali s plačili dobaviteljem in davčni upravi (Durs),« je potožil Gubič. Ni jim ostalo drugega, kot da bankam februarja letos pošljejo vlogo za moratorij na odplačilo posojil. Tu pa se je zapletlo.

Informacije o posredovani vlogi so dosegle banko RCI, ki zastopa njihovega največjega dobavitelja, podjetje Renault Nissan Slovenija. Banka jim je v maju ukinila 2,1-milijonski limit za nova vozila in rezervne dele in nemudoma ustavila dobavo vseh novih vozil. Podjetja iz skupine Agroservis so morala zato pospešeno prodajati vozila na zalogi. Ker niso dobili novih, ni bilo vhodnih faktur, kar je vodilo v davčni dolg. Na Durs so podali vlogo za obročno odplačevanje, a jim nobena od bank ni hotela izdati garancije za zavarovanje. Tudi banka RCI je zahtevala bančno garancijo v višini pol milijona evrov, ki je v Agroservisu niso dobili.

Ker Lalović ni sposoben dokapitalizirati podjetja, so se skupaj z bankami podali v iskanje strateškega partnerja in ga tudi našli. Podjetje GMT, srebrna gazela leta 2012, se je podalo v skrbni pregled in ugotovilo, da Agroservis v svoji osnovni dejavnosti posluje pozitivno. Kljub vsemu mu ta ne zagotavlja dovolj finančnih virov za poplačilo dolgov, ki si jih je nakopal s preteklimi posli. Spomnimo, da je prejšnja lastnica Agroservisa Mirjana Sobočan pomagala Bošku Šrotu pri konsolidaciji lastništva Pivovarne Laško in obenem financirala CPM Janeza Škoberneta. GMT je bil pripravljen prevzeti nakopičene obveznosti, vendar ob primernem diskontu, s čimer pa se NLB in druge banke niso strinjale.

»Vsa navedena dejstva in dogodki so nas v aprilu, maju in juniju pripeljali na rob likvidnosti. Zaradi intenzivnega poplačila dobaviteljev in pobiranja denarja s strani bank na podlagi trajnikov se nam je kopičil davčni dolg, v zadnjih dveh mesecih pa nam je uspelo delavcem izplačati samo neto plačo,« je navedel Gubič in dodal, da jim je ostalo za okoli 117.000 evrov neplačanih prispevkov in za 850.000 evrov neplačanega DDV. Tudi dobavitelje plačujejo z večmesečno zamudo. Koliko dolgov imajo trenutno, predvsem tistih nezavarovanih, na katere bo vplivala prisilna poravnava, za zdaj ne razkrivajo. Samo krovno podjetje je imelo konec lanskega leta za 6,3 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti do bank.