V Banki Koper so po več tednih odlašanj naposled klonili in tik pred iztekom skrajnega roka upravi Merkurja dali nujno potrebno soglasje za spremembo pogojev odplačila sindiciranega posojila. Gre za eno izmed ključnih in zadnjih soglasij, brez katerega ohranitev zdravega jedra Merkurja in okoli 1600 delovnih mest ne bi bila mogoča.

Potrditev ponovne prisilne poravnave, ki predvideva prenos zdravega jedra na novoustanovljeno družbo Merkur trgovina, je tako po navedbah naših virov le še vprašanje časa. Že pred Banko Koper so namreč z dvoletnim moratorijem za odplačilo glavnice 36-milijonskega sindiciranega posojila ter podaljšanjem roka za poplačilo glavnice na 12 let soglašale vse preostale banke. Ker je Merkur to posojilo najel po začetku prve prisilne poravnave, so morale z novimi pogoji odplačila do včeraj dati soglasje vse banke. Kot smo razkrili, so v Banki Koper že lani soglašali z novim načrtom finančnega prestrukturiranja, vendar so nato z izdajo soglasja odlašali vse do zadnjega. Po neuradnih informacijah so namreč želeli jasna zagotovila preostalih bank, da te ne bodo izpodbijale zasega 45-odstotnega deleža Big Banga. Ker na dražbi ni bilo nobenega investitorja, je namreč ta delež Banka Koper kupila kar sama. Toda zanj je plačala le nekaj tisoč evrov, medtem ko je izklicna cena znašala 2,2 milijona evrov.

»S tem (soglasje Banke Koper, op. p.) smo zadostili pogojem, ki jih je za odpravo mnenja s pridržkom podala pooblaščena ocenjevalka vrednosti podjetij v načrtu finančnega prestrukturiranja,« so nam povedali v Merkurju. Kot so še dodali, so namreč že dobili tudi potrditev, da so vsi organi odločanja v Hypo Alpe Adria Bank potrdili sodelovanje pri sanaciji ter nove pogoje najema trgovskih centrov v Sloveniji. Te bodo v Merkurju prenesli na družbo Merkur nepremičnine, ki jih bo nato z diskontom na tržne najemnine oddala v najem Merkur trgovini. S podporo Hypo banke so v Merkurju že uskladili tudi pogoje najemne pogodbe med obema novoustanovljenima družbama. Hkrati s trgovskimi centri bodo banke na Merkur nepremičnine prenesle tudi za 112 milijonov evrov posojil, ki pa jih bodo v naslednji fazi deloma pretvorile v kapital.