Manj kot teden dni po nakazilu kupnine za Helios je avstrijski Ring International na včerajšnji skupščini zamenjal tudi nadzorni svet domžalske skupine in vanj imenoval svoje predstavnike. Naslednja štiri leta bodo tako Helios nadzirali predsednik uprave in finančni direktor Ringa Gerald Martens in Ralph-Leo Lanckohrr,Michael Wilheind iz Ringove premazniške divizije Rembrantin ter Paulo Eapen iz družbe tveganega kapitala Blackstone, ki je Avstrijcem zagotovila tudi pomemben del denarja za prevzem Heliosa.

Prva naloga novih nadzornikov je bila imenovanje novega predsednika uprave, saj je z včerajšnjim dnem ta položaj dokončno zapustil Uroš Slavinec. Včerajšnjo skupščino je tako odprl kar član uprave Aleš Klavžar, ki so ga nadzorniki že nemudoma po skupščini imenovali tudi za novega predsednika uprave Heliosa. Za nova člana uprave so nadzorniki, ki jih vodi Martens, imenovali Davida Kubala in Gerta Schmidta-Leuhusena. Kubal bo v upravi zadolžen za finance, medtem ko bo Schmidt-Leuhusen prevzel vodenje prodaje. Iz uprave pa je včeraj odstopil tudi Marko Vresk, dosedanji podpredsednik Heliosove uprave.

Klavžar bo imel sicer bistveno večja pooblastila, kot jih je imel v zadnjih dveh letih Slavinec. Ring je namreč na včerajšnji skupščini iz statuta črtal omejitev, po kateri je uprava potrebovala predhodno soglasje nadzornikov za nakup ali prodajo finančnih naložb, ki presegajo pet milijonov evrov. Po do zdaj veljavnem statutu bi morala uprava Heliosa dobiti predhodno soglasje nadzornikov tudi za zastavo premoženja, vendar pa se pri nedavnem najemu 132-milijonskega sindiciranega posojila na to ni ozirala. Kot smo razkrili v Dnevniku, je Slavinec za najem sindiciranega posojila zastavil premoženje Skupine Helios, o najetju posojila in zastavi premoženja pa nadzornega sveta sploh ni obvestil.

Nadzorniki so novo upravo sicer imenovali še preden, bi bili sploh vpisani v sodni register. V društvu malih delničarjev MDS nameravajo imenovanje novih nadzornikov izpodbijati na sodišču, saj so prepričani, da bo bili ti imenovani v nasprotju z zakonskimi določili. Ker je Helios še vedno javna delniška družba, delničarji o imenovanju novih članov nadzornega sveta ne bi smeli odločati hkrati, temveč poimensko. Zaradi tega nameravajo v MDS na sodišče podati tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe, s katero bi preprečili vpis novih nadzornikov v sodni register.

Če bi sodišče pritrdilo MDS, bi tako v Ringu morali sklicati novo skupščino Heliosa, ki pa bi jo le stežka izpeljali pred koncem prevzemnega postopka. O svojih načrtih s Heliosom predstavniki Ringa včeraj niso želeli podrobneje govoriti, češ da bo vse razvidno iz prevzemnega prospekta, ki so ga že poslali Agenciji za trg vrednostnih papirjev. »Večji del prevzema bodo financirali z lastnimi sredstvi, finančni dolg združene premazniške skupine pa bo le za 2,6-krat presegal njen letni dobiček iz poslovanja pred amortizacijo in odpisi (EBITDA),« je povedal Martens.

Še pred objavo ponudbe za prevzem Ring obvladuje že skoraj 80 odstotkov lastništva Heliosa. Preko fiduciarnih računov avstrijskih bank je imel namreč že pred tem v lasti slabih pet odstotkov Heliosovih delnic, ki jih je po več letih skrivalnic minuli teden naposled preknjižil na svoj račun.