Nedavna prodaja papirnice v Radečah, označena kot prvi arabski prevzem v Sloveniji, ki naj bi rešil in ustvaril dvesto delovnih mest, ostaja zavita v tančico skrivnostnosti.

Še vedno namreč ni natančno jasno, kdo je dejanski lastnik podjetja Emkaan Investments iz Združenih arabskih emiratov, ki je konec decembra podpisalo pet milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu družbe Radeče papir v stečaju in njenega hčerinskega podjetja Muflon. Prav tako ne, zakaj je bilo podjetje ustanovljeno le nekaj mesecev pred tem poslom. Še manj razumljivo je, zakaj si domnevni finančni mogotci iz Dubaja, ki obljubljajo večmilijonska vlaganja, že več mesecev prizadevajo, da bi jim polovico kupnine financirala slovenska država. In še: ali in kakšno vlogo pri prihodu Arabcev je imel nekdanji lastnik Radeče papirja Peter Tevž?

Že začetek zgodbe o Arabcih v Radečah je močno nenavaden. Konec lanskega aprila smo tako v Dnevniku prvič poročali, da bo takrat še neznani arabski finančni sklad v prihodnjih dneh vplačal varščino in izvedel skrbni pregled ostankov Radeče papirja. Že kmalu zatem se je izkazalo, da gre za Emkaan Investments. A podatki iz Dubaja razkrivajo zanimivo podrobnost. Podjetje s tem imenom je bilo tam uradno ustanovljeno šele dva tedna pozneje, natančneje 9. maja. Kljub temu Arabcev to ni zmotilo pri pogajanjih v Sloveniji. Že mesec dni prej, 8. aprila, so pripravili osnutek dogovora o temeljih končnega dogovora o prodaji. Še več, teden dni pozneje jim je ministrstvo za gospodarstvo, ki podjetja očitno sploh ni preverilo, v odgovoru na dopis razložilo, za kakšne namene lahko vlagatelji v Sloveniji zaprosijo za državno pomoč.

Jeseni so na dan začele prihajati prve informacije o arabskih rešiteljih radeške papirnice. V našo državo naj bi jih pripeljal Igor Rakuša, poslovnež z domnevno dobrimi zvezami na Bližnjem vzhodu. Ta je razložil, da je v ozadju Emkaan Investments bogata družina iz Savdske Arabije, ki se ukvarja s proizvodnjo jajc in piščancev. Toda z uradnimi podatki iz Dubaja teh navedb ni mogoče v celoti potrditi. Register kot delničarje Emkaan Investmentsa, ki so vplačali sto tisoč ameriških dolarjev ustanovnega kapitala, navaja tri člane družine Al Sudais. Eden od njih je zaposlen v savdski prehrambni korporaciji Nadec, a ga ni mogoče najti ne med izvršnimi direktorji ne med nadzorniki družbe. Njen najpomembnejši lastnik je država. Tudi na spletni strani Emkaan Investments ni mogoče najti nobenega konkretnejšega podatka o poslih ali telefonske številke podjetja. Razvidna je le številka poštnega predala, ki se nahaja na »off shore« območju mednarodnega finančnega centra v Dubaju.

Če torej povzamemo, bo papirnica romala v roke podjetja iz nabiralnika v Dubaju, ki je svojo priložnost za »ustvarjanje dodane vrednosti pri edinstvenem umeščanju srednje velikih podjetij« našlo prav v Radečah. In to še preden je bilo uradno ustanovljeno. Drži, da velja pozdraviti vsako tujo investicijo, ki ustvarja delovna mesta. Toda, ali je mogoče, da so imeli v Radečah le srečo? Ali pa so med vlagatelji v Emkaan Investments tudi slovenski državljani? Po zadnjih informacijah naj bi Arabci vodenje papirnice, očiščene dolgov, zaupali nekdanjemu pomočniku direktorja Radeče Papirja Darku Bračiču. Ta je do marca lani vodil Palomo, ki naj bi bila naslednja nakupna tarča podjetja iz Dubaja.

»V arabskem svetu je poslovna kultura drugačna kot pri nas. Kdo so lastniki, se tam ne da ugotoviti, ker investicije vodijo prek posebnih podjetij in skladov,« je naše ugotovitve o podjetju iz Dubaja včeraj komentiral Peter Tevž, ki je priznal, da je bil s predstavniki Emkaan Investments »v stiku«. »Na začetku sem jih usmerjal, zdaj pa gredo po svoji poti. Njihov slovenski posrednik je pri meni iskal informacije. Vem, da so iskali projekte za vlaganje. Upam, da bodo uspešni. Denar ne smrdi, kapital pa je plaha ptica,« je včeraj dejal Tevž. Zanikal je, da bi bil z Emkaan Investments lastniško ali poslovno povezan. Radeče papir so sicer v stečaju od aprila 2012, podjetje pa je za sabo pustilo za dobrih 42 milijonov evrov dolgov. Tudi stečajnega upravitelja Radeče papirja Boruta Sokliča »ne zanima, od kod bo v stečajno maso prišel denar«.

»Kolikor vem, so Arabci Radeče našli prek posrednika, ki je prišel v stik z njimi prek svojega posla,« je dejal Soklič. Dejanske finančne moči podjetja ni preverjal, pogodbo o nakupu pa je podpisal eden od članov družine Al Sudais. Podjetje je v stečajno maso Radeče papirja do zdaj nakazalo pol milijona evrov are.

V vsakem primeru je upati, da bodo finančno moč in lastništvo arabskih prosilcev za državno pomoč tokrat bolje preverili na ministrstvu za gospodarstvo. Emkaan Investments si od države obeta od 1,5 do tri milijone evrov pomoči. S tem denarjem bo njegov posel res na meji sanjskega. Država, katere banke so v stečaju Radeče papirja »nasedle« z 20 milijoni evrov dolgov, bo namreč z njim Arabcem pokrila pomemben del 5,1-milijonske kupnine.