Ko bo arabski finančni sklad Emkaam v prihodnjih dneh iz stečajne mase odkupil nepremičnine in proizvodne zmogljivosti lani propadle družbe Radeče papir, se bo prihodnje leto potegoval tudi za nakup Palome. Naše informacije je potrdil poslovnež Igor Rakuša, ki je Emkaam pripeljal v Slovenijo.

Arabci se po njegovih besedah zanimajo za nakup podjetij, ki imajo v lasti uveljavljeno blagovno znamko, tradicijo in možnost globalnega nastopa. Do zdaj je Emkaam že posredoval pri prodaji enega kontejnerja Palominega blaga v Kuvajt. V vnovičnem prodajnem postopku se bo za nakup družbe, ki zaposluje okoli 750 delavcev, med drugimi skoraj zagotovo potegovala slovaška skupina SHP (Slovak Hygienic Paper). Ta že nekaj let poskuša prevzeti slovenskega proizvajalca higienskih papirjev, vendar do zdaj še ni ponudila kupnine, ki bi bila sprejemljiva za državo kot večinsko lastnico Palome.

Kupoprodajno pogodbo za Radeče papir bodo podpisali prihodnji teden, je napovedal Rakuša, ki bo eden od izvršnih direktorjev na novo zagnane papirnice. V prvi fazi bodo zagnali stroj štiri, ki je namenjen proizvodnji papirja, sčasoma, ko bodo na trgu pridobili reference, pa še stroj pet. Ta je namenjen izdelavi papirja za denar. Po Rakuševih besedah že preučujejo možnosti, da bi zagnali še en stroj, ki je namenjen proizvodnji kartonaste embalaže in kvalitetnejšega papirja.

Emkaam bo v Radečah najprej na novo zaposlil približno 70 delavcev, kasneje pa naj bi papirnica zaposlovala skupno 150 delavcev. Poleg tega je predvidena ohranitev vseh od približno 100 delovnih mest v Muflonu, še delujočem hčerinskem invalidskem podjetju Radeče papirja. Za nakup premoženja Radeče papirja bo Emkaam odštel 5,1 milijona evrov. Od tega zneska bo stečajna masa prejela 3,5 milijona evrov, 1,6 milijona evrov pa bosta prejeli NLB in SKB, ki jima ta sredstva dolguje Muflon.